Ο Περικλής Μεράκος επιλέγει …

Ο Περικλής Μεράκος επιλέγει …

2

Ο φωτογράφος Περικλής Μεράκος μας χαρίζει 4 + 1 φωτογραφίες και εμείς ακολουθούμε τo χρονικό λήψης τους …

Ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο αγαπημένες του φωτογραφίες και μας τις παρουσιάζει μαζί με σκόρπιες και ιδιαίτερες αναμνήσεις …


 

Περικλής Μεράκος

Οι “ΆΛΛΟΙ” είναι ένα πρότζεκτ που άρχισα πρόσφατα και αφορά σε κοινότητες ή μεμονωμένα άτομα τα οποία ζουν είτε από άποψη είτε αναγκαστικά μια τελείως διαφορετική ζωή από αυτή που προτείνει ο δυτικός πολιτισμός και η παγκοσμιοποίηση.
Αυτή η εικόνα είναι από τους εορτασμούς του Holi στο Vrindavan της Ινδίας τον Μάρτιο του 2017. Το Holi έχει τις ρίζες του αιώνες προ Χριστού και σχετίζεται με τον Θεό Shiva. Ο ναός Banke Bihari είναι το κέντρο των εορτασμών.
Αν κλείσεις τα αφτιά σου νομίζεις ότι είσαι σε Rock συναυλία. Με τόση ενέργεια και τόση διάθεση συμμετοχής από τον άπειρο κόσμο πραγματικά έβαλα τα δυνατά μου για να είμαι συγκεντρωμένος. Αυτή η φωτογραφία βγήκε όσο ήμουν σε αυτή την κατάσταση της μέθεξης. (Π.Μ.)

ΥΓ. To Holi (Χόλι) γνωστό και ως η γιορτή των χρωμάτων (αλλά και ως Ντχούλι στα σανσκριτικά) είναι ένα Ινδουϊστικό θρησκευτικό φεστιβάλ το οποίο λαμβάνει χώρα στις αρχές της άνοιξης. Το φεστιβάλ αυτό γιορτάζεται κυρίως  στην Ινδία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν και Νεπάλ αλλά και σε χώρες όπου υπάρχει διασπορά Ινδών και πληθυσμών οι οποίοι έχουν ως θρησκεία τον Ινδουισμό. Στο Χόλι γιορτάζεται το τέλος του χειμώνα, είναι γιορτή γονιμότητας αλλά και γιορτής για καλή συγκομιδή. Θεωρείται και επίσημος αποχαιρετισμός του χειμώνα και καλωσόρισμα της πολύχρωμης Ανοιξης γι’ αυτό οι πιστοί μαζεύονται κατά χιλιάδες και παίζουν πόλεμο με πολύχρωμες σκόνες όλη μέρα, ενώ μόλις δύσει ο ήλιος, ανάβουν μεγάλες φωτιές που λέγονται «Holika Dahan».


Περικλής Μεράκος

Περικλής Μεράκος  από το project “ΟΙ ΑΛΛΟΙ”.  (Η φωτο είναι αναφορά στον Andre Kertesz).

Η Geeta και οι κόρες της είναι θύματα επίθεσης με οξύ. Τους επιτέθηκε ο άνδρας-πατέρας τους πριν 23 χρόνια για οικονομικούς λόγους που αφορούσαν στην οικογένεια. Η Geeta και η μεγαλύτερη κόρη της Neetu επέζησαν. Η μικρότερη κόρη της δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Πέθανε μετά από λίγους μήνες. Σήμερα η Geeta και η Neetu μαζί με άλλα 5 θύματα που επιβίωσαν από ανάλογες επιθέσεις λειτουργούν το εστιατόριο “Sheroes hangout” στην Agra της Ινδίας. Σε αυτό το εστιατόριο δεν είσαι υπoχρεωμένος να πληρώσεις. Αλλά ό, τι χρήματα αφήσεις χρηματοδοτούν την ομώνυμη ΜΚΟ που προσπαθεί να σταματήσει αυτή την απαίσια μορφή βίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 21.2.2017 στο εστιατόριό τους. (Π.Μ.)

ΥΓ. Για το εγκληματικό και συχνό φαινόμενο της επίθεσης εναντίον γυναικών με οξύ (βιτριόλι) βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Acid_throwing καθώς και https://en.wikipedia.org/wiki/Violence_against_women_in_India


Περικλής Μεράκος

Περικλής Μεράκος  από το project “ΟΙ ΑΛΛΟΙ”.

Οι Naga Sadhu είναι ινδουιστές μοναχοί που ζουν στα Ιμαλάια. Έχουν απαρνηθεί ολοκληρωτικά τα εγκόσμια και δεν τους επιτρέπεται να έχουν την παραμικρή μορφή ιδιοκτησίας. Ούτε καν ρούχα τον χειμώνα.  Κατά τη διάρκεια μεγάλων γιορτών επισκέπτονται τις ιερές πόλεις και μένουν σε κοινόβια που λέγονται ashram.
Τον συγκεκριμένο τον είδα στο Haridwar στις 5.3.2017 να κάνει “μπάνιο” στις όχθες του Γάγγη με ανθρώπινες στάχτες από το παρακείμενο κρεματόριο. Είναι μια από τις πολλές παράξενες τελετουργικές συνήθειες που έχουν. (Π. Μ.)

ΥΓ. Πληροφορίες για τους Naga Sadhu, τον τρόπο ζωής τους εδώ και εδώ


 

Περικλής Μεράκος

Περικλής Μεράκος

Ο χορός των δερβίσηδων είναι τρόπος διαλογισμού και ίσως το πιο πνευματικό κομμάτι του μουσουλμανισμού. Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες ειναι σουφικό τάγμα. Δηλαδη ένα ειδος μουσουλμάνων ασκητών. Χρησιμοποιούν την περιστροφή σαν μέσο διαλογισμού και προσευχής. Εδώ χορεύουν την τελετουργία Σεμά στο Mevlana kultur merkezi στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας στον ετήσιο εορτασμό που γίνεται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο προς τιμή του Τζελαλεντιν Ρουμί ή αλλιώς Μεβλάνα. Ο Ρουμί θεωρείται ενας απο του σημαντικότερους προφήτες του Ισλάμ. Ήταν τόσο ευρέως αποδεκτός ως πνευματικός ανθρωπος που στην κηδεία του συνοδεύτηκε από 5 ιερείς διαφορετικων θρησκειών. Το δε ονομα του “Ρουμί” σημαίνει “Ρωμαίος-Ρωμιός” ή αυτός που έχει ρωμαιικη παιδεία . (Π. Μ.)

ΥΓ. Πληροφορίες για τους δερβίσηδες εδώ, ενω για τον Ρουμί εδώ


Sebastiao Salgado

Sebastiao Salgado

Η φωτογραφία αυτή του Sebatiao Slagado τραβήχτηκε το 1984 στο Korem cump στη βόρεια Αιθιοπία. Πέρα από τις γνωστές και οφθαλμοφανείς δεξιότητες του Salgado όπως η χρήση της προοπτικής η σύνθεση και η τονικότητα που ενισχύουν την αφηγηματική δύναμη της εικόνας αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι ο λόγος ή καλύτερα η πρόθεση του ίδιου του καλλιτέχνη να περιγράψει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Να δείξει ένα αξιόλογο γεγονός και όχι να κάνει ένα ανούσιο ντοκουμέντο ωραιοποιημένο ώστε να είναι δημοσιεύσιμο. Δηλαδή να πάρει πολιτική θέση. ΄Οπως λένε και οι Τρύπες μέσω μιας φωνής μιας κυρίας στην εισαγωγή από το θρυλικό τους τραγούδι «Τσιφτετέλι», ειρωνευόμενοι την ελληνική πραγματικότητα του 1993: «όταν ο καλλιτέχνης ερμηνεύει ένα έργο βρίσκεται κάπου αλλού… Δεν είναι στη γη» !!! Ε λοιπόν θα έπρεπε να είναι ε? Τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε! (Π.Μ.)


Info:
Ο Περικλής Μεράκος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Σπούδασε φωτογραφία στο πρόγραμμα «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες» του Ε.Α.Π. και παρακολούθησε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου (πρώην ΝΕΛΕ) στο χρονικό διάστημα 2003-2004. Επαγγελματικά ασχολείται με τη φωτογραφία δέκα χρόνια. Παρ όλα αυτά, έχει αρκετές δημοσιεύσεις στον ελληνικό και διεθνή τύπο, ενώ έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικά λευκώματα και έχει εκδώσει ο ίδιος ένα προσωπικό λεύκωμα με θέμα την οικονομική μετανάστευση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Equal (για λογαριασμό του Ι.Ν.Ε. ΓΕ.Σ.Ε.Ε). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής και στη Βίλλα Βουγά και έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στον Εκθεσιακό χώρο του Σταθμού Μετρό Συντάγματος, στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, στον εκθεσιακό χώρο Απόλλων (Πειραιάς) και στο πνευματικό κέντρο Σταυρούπολης Θεσ/νίκης.

official site: https://periklesmerakos.myportfolio.com/
instagram: https://www.instagram.com/perikles_merakos/
facebook: https://www.facebook.com/perikles.merakos