Η Κατερίνα Σβορώνου επιλέγει …

Η Κατερίνα Σβορώνου επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Κατερίνα Σβορώνου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Νερό, μήτρα των εικόνων.
Προσωπική οπτική και αποτύπωση στη συγκεκριμένη θεματική. Δεν περιορίστηκα μόνο στα σκηνοθετημένα πορτρέτα αλλά και στο συνδυασμό της φωτογραφίας με υλικά όπως το νερό, το μελάνι και το γυαλί. Κύριο μέλημα η απελευθέρωση της φαντασίας και η έκφραση των αισθήσεων απομακρυσμένα από εξωτερικά ερεθίσματα και ορατές εικόνες.

Κατερίνα Σβορώνου

Με καθαρά φωτογραφική σκέψη οδηγήθηκα μέσα από ένα νεανικό πρόσωπο στην ταύτιση και αποτύπωση των λέξεων: Πηγή ζωής, αγνότητα, ροή – κίνηση, ενέργεια, διαφάνεια, κάθαρση.

Κατερίνα Σβορώνου

Το νερό ως μεταβαλλόμενη ουσία που καθορίζει καθορίζει κάθε στάδιο της ανθρώπινης φύσης. Η φωτογραφία αυτή βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ χώρου και κενού, σε ένα πέρασμα μέσω του οποίου οδηγείται στην αποδοχή των αέναων αλλαγών της ζωής.


Κατερίνα Σβορώνου

Αυτό που κυριαρχεί στην δημιουργία αυτής της φωτογραφίας είναι μια η βαθύτατη επιθυμία να εκφράσω η ίδια το καταθλιπτικό παρόν όχι ονειρευόμενη το μέλλον αλλά, αντίθετα, το παρελθόν.


Κατερίνα Σβορώνου

Σε αυτή την θεματική εικόνα αποτυπώνεται φορμαλιστικά το νερό δημιουργώντας έτσι ένα εικαστικό έργο. Μια ίσως βασανιστική αντίφαση στην προσπάθεια του ανθρώπου  να αναπνεύσει και να ζήσει  μέσα σε έναν διαφορετικό κόσμο … ονειρικό, γυάλινο. Βουλιάζω το Εγώ και προσδοκώ το Είναι ν’ αναδυθεί.


Η Κατερίνα Σβορώνου επιλέγει … Δήμητρα Παπαγεωργίου

Δήμητρα Παπαγεωργίου selected by Κατερίνα Σβορώνου

Δήμητρα Παπαγεωργίου

Πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης στάθηκε για μένα η Ελληνίδα φωτογράφος Δήμητρα Παπαγεωργίου.  Όπως αναφέρει η ίδια για την τέχνη του αυτοπορτρέτου “Σ’ αυτό το δημιουργημένο φαντασιακό κόσμο όλα τελικά μπορούν να συμβούν. Η φωτογραφία είναι γύρω μας, το οικογενειακό περιβάλλον, οι φίλοι, το σπίτι, ένα ταξίδι, οι χώροι που επισκεπτόμαστε κατά την διάρκεια της ζωής μας, αποτελούν τον φωτογραφικό μας καμβά για να συλλέξουμε ενθύμια.”


Info:

Η Κατερίνα Σβορώνου γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Πειραιώς του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Παράλληλα έχει πτυχίο Ωδικής και δεκαετής σπουδές πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Mανώλη Καλομοίρη. Εργάζεται ως στέλεχος σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Τον Φεβρουάριο του 2015 άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα σπουδών “Δημιουργική φωτογραφία και θεωρητική καλλιτεχνική κατάρτιση “στο Κέντρο Δημιουργική Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ με τον Παγιώτη Κασίμη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην σχολή φωτογραφικών σπουδών ΟΡΑΜΑ με θέμα “ Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή” με την Δήμητρα Παπαγεωργίου και “Studio Ligting for Portait με την Ειρήνη Μιχοπούλου.

Την χρονική περίοδο 2016 -2018 συμμετείχε στο σεμινάριο ‘ Σωματικό θέατρο’ με τον Λύσσανδρο Σπετσιέρη και παρακολούθησε τρία φωτογραφικά workshop με θέματα  Personal Journey  με την Δήμητρα Παπαγεωργίου, Αυτοπορτρέτο με την Βενθεσικύμη Σούκουλη και Φωτογραφικό παιχνίδι με τον Αχιλλέα Νάσσιο.Έχει ασχοληθεί με φωτογραφικά projects με θεματολογία: Καλλιτέχνες του δρόμου , Tαξιδιωτική φωτογραφία, Φωτογραφία Θεάτρου, Καλλιτέχνες επί σκηνής, Πρόσωπα, Περί Εαυτού και Νήματα. Επίσης έχει συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας όπως ,  Φωτογραφικός Καθρέπτης, Είμαι, Εαυτός & Νερό (στο Trii Art Hun) , στην έκθεση Μελαγχολία ( στην ifocus Gallery) καθώς και στο φεστιβάλ φωτογραφίας στην Τεχνόπολη των Αθηνών.

Artist Statement

Η αγάπη της για τo θέατρο, την  μουσική και τα ταξίδια την οδήγησε σε έναν διαφορετικά τρόπο επαφής με τις καλλιτεχνικές περσόνες. Στα ταξίδια που έκανε άρχιζε να φωτογραφίζει τους αυθεντικούς καλλιτέχνες του δρόμου όμως το κλείστρο της φωτογραφικής της μηχανής την οδήγησε στην φωτογράφιση απλών τοπίων.

Τα κλικ της φωτογραφικής της μηχανής συνεχίστηκαν στην φωτογράφιση σκηνοθετημένων πορτρέτων με μια ενδόμυχη επιθυμία να αφήσει το αποτύπωμά της και τις σκέψεις της όταν θα έχει τελειώσει το προσωπικό της ταξίδι…