Ο Δημήτρης Θεοδόσης επιλέγει …

Ο Δημήτρης Θεοδόσης επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Δημήτρης Θεοδόσης ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …

Ο Δημήτρης επιλέγει δουλειά του από τον χώρο του Φωτορεπορτάζ. Προσπαθεί να ασχολείται με όλα τα είδη φωτογραφίας, δεν του αρέσουν οι ταμπέλες και οι κατηγοριοποιήσεις. Ομως το φωτορεπορτάζ και η ερευνητική φωτογραφία πιστεύει ότι θα τον συντροφεύουν διά βίου…


Δημήτρης Θεοδόσης – Ήταν όλοι εκεί …

Ιούλιος του 2015. Πλατεία Συντάγματος, συγκέντρωση σε εξέλιξη των οπαδών του ΟΧΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Ήταν όλοι εκεί, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κανένας. Όταν ο λαός χρησιμοποιείται μόνο σαν πλάτη για πολιτικούς ελιγμούς, δεν μένει στην ιστορία ο ίδιος, αλλά η σκιά του …


Δημήτρης Θεοδόσης – Η ατελείωτη οδύνη

Όλη η συσσωρευμένη οδύνη και αγωνία είναι γραμμένη στο πρόσωπο αυτού του νεαρού Σύρου πατέρα, καθώς μεταφέρει την κόρη του στο Ιατρείο του Προσφυγικού καταυλισμού, στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι Μάρτιος του 2016. Πολύ θα ήθελα να τον ξανασυναντήσω σήμερα. Να είναι καλά τουλάχιστον.


Δημήτρης Θεοδόσης – Burn the flames

Δύο νεαρές Βαλκάνιες τσιγγάνες κοιτούν με σπαραγμό τον καταυλισμό τους , κάπου στις εσχατιές του Βοτανικού, να καίγεται  ολοσχερώς. Τα σενάρια της καταστροφής πολλαπλά. Ο καταυλισμός, κέντρο λιωσίματος κάθε είδους μετάλλων, είχε προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις. Ξημέρωνε Δεκαπενταύγουστος του 2012.

Από την σειρά Burn the Flames (Η κρίση μέσα στην κρίση).


Δημήτρης Θεοδόσης – Το μόνο που τον ένοιαζε …

Το μόνο πού τον ένοιαζε ήταν να ζεσταθεί. Ήταν μέσα Δεκέμβρη του 2010 και η οικονομική κρίση βάθαινε καθημερινά. Οι συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας όλο και πιο συχνές. Όπως αυτή, μπροστά από το Πολυτεχνείο, στην Πατησίων. Αυτός, σε κρίση πολύ πριν τη κρίση, άφησε τη ‘’καβάτζα’’ του και βάδισε με γοργά βήματα προς το φλεγόμενο οδόφραγμα. Γιατί το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να ζεσταθεί.

Από τη σειρά Burn the Flames (Η κρίση μέσα στην κρίση).


Josef Koudelka – Gypsies.

Η  φωτογραφία αυτή του Josef Kudelka από την σειρά του ‘’Τσιγγάνοι’’, είναι από αυτές που χαράχτηκαν  βαθιά στη μνήμη μου, από την πρώιμη  περίοδο ενασχόλησής μου με την φωτογραφία. Ηταν αρχές του 1982, όταν δούλευα στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθήνας και στην εταιρία Fotorama. Τότε ήλθα σε επαφή και επηρεάστηκα από σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους, όπως ο Γιώργος Δεπόλλας και ο Στέφανος Πάσχος. Αυτοί μου ‘’σύστησαν’’  τον Kudelka. Μέσα από την δουλειά του συνειδητοποίησα τους ατελείωτους ορίζοντες που ανοίγει η φωτογραφική τέχνη. Κυρίως όμως κατάλαβα, ότι για να αναδείξεις το θέμα σου, πέρα από την καλλιτεχνική και ιδεολογική του προσέγγιση, πρέπει να είσαι εκεί που αυτό εξελίσσεται, πρέπει να είσαι στο κέντρο των γεγονότων.


Info:

Ο Δημήτρης Θεοδόσης γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος  του Πανεπιστήμιου Πειραιά. Με την φωτογραφία ασχολείται πάνω από 30 χρόνια. Τα τελευταία 16 επαγγελματικά.

Έχει παρουσιάσει  τμήματα της δουλειάς του σε δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από gallery, Δημόσιους χώρους, μέχρι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες.

Έχει εκδώσει  Φωτογραφικά λευκώματα, όπως μία τριλογία για την Street Art σκηνή της Αθήνας από τις εκδόσεις ΟΞΥ. Δύο λευκώματα σχετικά με την μνήμη και τον θάνατο, σε συνεργασία με τον ποιητή Ζαχαρία Στουφή.

Ήταν συνεργάτης της εφημερίδας Ελευθεροτυπία για πάνω από δέκα χρόνια και μέχρι το κλείσιμό της. Επίσης βασικός  φωτογράφος του ενημερωτικού site tvxs.gr από την ίδρυσή του.

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και sites.