Τhe Art of Living: ΦώτοΓράφηΖώντας | Εργαστήριο φωτογραφίας

Τhe Art of Living: ΦώτοΓράφηΖώντας | Εργαστήριο φωτογραφίας

Το www.carnetdevoyage.gr και οι www.xploristas.com συνδιοργανώνουν ένα Εργαστήρι που βασική του επιδίωξη θα είναι να αποκτήσει ο συμμετέχων εκείνα τα «εργαλεία» και τις δεξιότητες που θα τον καταστήσουν πραγματικά δημιουργό και όχι έναν ακόμα χρήστη φωτογραφικής μηχανής.

Το Εργαστήρι σε αριθμούς:
3 Περίοδοι:
Α, συναντώντας την τεχνική και την τέχνη της φωτογραφίας από το Α εως το Ω
Β, γνωρίζοντας τα είδη και τις τάσεις της φωτογραφίας
 Γ,  καλλιεργώντας την αισθητική αντίληψη και την σύνθεση κάδρου
9 Μήνες (Οκτώβριος 2022-Ιούνιος 2023)
34 Συναντήσεις
102 Ώρες
9 Φωτοβόλτες

Θεματικές Ενότητες:
-Εξερεύνηση, προβολή και ανάλυση, των εργασιών σημαντικών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.
-Συζητήσεις και παρουσιάσεις με καλεσμένους διακεκριμένους Έλληνες φωτογράφους.
-Φωτογραφικές ενότητες, από τις βασικές αρχές φωτογραφίας, έως την αισθητική αντίληψη και τη σύνθεση κάδρου και στη δημιουργία, τέλος, ονειρικών φωτογραφικών τοπίων.
-Θεματική προσέγγιση στο Περιβάλλον που έχει μπει πλέον στην καθημερινότητά μας και επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Επίσης συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη φωτογραφίας, πχ πορτραίτο, φωτογραφία τοπίου, φωτογραφία δρόμου, εθνολογική φωτογραφία, λήψεις μακράς διάρκειας, φωτορεπορτάζ, φωτογραφίες άγριας πανίδας κλπ.

Με την εμπειρία ταξιδιών και αποστολών εντός κι εκτός Ελλάδας, θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας αυτή και στο Εργαστήρι με πολλές εξωτερικές φωτογραφίσεις και εξορμήσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, να εφαρμόζουμε στην πράξη, ότι διδασκόμαστε στη θεωρία.
Κάθε συνάντηση θα ξεκινάει με παιχνίδια ενδυνάμωσης αυτοπεποίθησης, καταπολέμησης φόβου και εντροπίας, παιχνίδια εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας και μετά το μάθημα φωτογραφίας, οι συναντήσεις μας θα «κλείνουν» με ασκήσεις χαλάρωσης με την μέθοδο του διαλογισμού / Yoga.
Οι διοργανωτές του Eργαστηρίου, τα μέλη των carnetdevoyage.gr και xploristas.com, έχουν αναλάβει την πραγματοποίηση και υποστήριξη 9φωτογραφικών εξορμήσεων, εντός Αττικής, μία κάθε μήνα, για τις ανάγκες του Eργαστηρίου οι οποίες και θα περιλαμβάνονται στο κόστος των μαθημάτων.q
(Σε αυτές τις φωτογραφικές εξορμήσεις, θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολουθούν τα μαθήματα του Εργαστηρίου).
Επιπλέον δρομολογούνται και πολυήμερα φωτογραφικά «σαφάρι» εντός κι εκτός Ελλάδα τα οποία ήδη σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στη διάρκεια της χρονιάς.

Μια πρωτοποριακή μέθοδος
Για πρώτη φορά στην χώρα μας, σε ένα Εργαστήρι Φωτογραφίας θα χρησιμοποιηθούν μέρη από τη μέθοδο του Shinrin-Yoku. ή αλλιώς «κολύμβηση μέσα στο δάσος».
Είναι γεγονός ότι στις μέρες που ζούμε, αφιερώνουμε όλο και λιγότερο χρόνο στην επαφή μας με τη φύση. Έτσι λοιπόν, είναι πιθανόν, η πλειονότητα από εμάς, να αντιμετωπίζει σοβαρά σωματικά και ψυχικά προβλήματα, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε.
Η επαφή με τη φύση αποτελεί όχι μόνο ένα είδος ευχαρίστησης, μα κυρίως, θεραπεία του μυαλού και της ψυχής μας.
Θα αντιληφθούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της φύσης αν τη στιγμή που αισθανθούμε εξαντλημένοι, αντί για ένα φλιτζάνι καφέ, αποφασίσουμε να μετακινηθούμε και να κάνουμε έναν περίπατο στο πιο κοντινό μας πάρκο, ή μια βόλτα στο βουνό απέναντι μας ή στην θάλασσα.
Οι Ιάπωνες, οι μεγαλύτεροι οπαδοί των περιπάτων στο δάσος, έχουν δημιουργήσει αυτή τη δική τους πρακτική, την λεγόμενη μέθοδο «Shinrin-Yoku» ή αλλιώς «κολύμβηση μέσα στο δάσος».
 Την ιδέα αυτή, καθώς και πολλές από τις μεθόδους αυτής της πρακτικής θα χρησιμοποιήσουμε στο Εργαστήρι μας, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι συνυφασμένο με το Περιβάλλον.

“Γνωρίζοντας καλά τον κόσμο της φωτογραφίας, πιστεύουμε πως ο καθένας μας, ανακαλύπτοντας τους δικούς του ρυθμούς και διάθεση, θα μπορεί να επιτύχει τα μέγιστα, αφού ούτε η ηλικία, ούτε το φύλλο, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας. Aντίθετα, πιστεύουμε πως μέσα από την ιδιαιτερότητα του καθενός, θα δημιουργηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέα, με μεγάλο εύρος οπτικής”.

Σπύρος Τσακίρης


Ιnfo:

Τhe Αrt Οf Living: ΦωτόΓραφήΖώντας

Εργαστήρι Φωτογραφίας κι Ενσυναίσθησης με τον Σπύρο Τσακίρη

Έναρξη: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 (και κάθε Τετάρτη)

Ώρα: 18.30-21.30

Κόστος: 100 ευρώ το μήνα για κάθε άτομο

               80 ευρώ το μήνα για ομάδες

Διεύθυνση: The Art of Living, Ελπίδος 7 & Σουλίου, Εμπορικό Κέντρο «Ηλιοτρόπιο» (πλησίον Μετρό Αγίας Παρασκευής)

Yπεύθυνη Επικοινωνίας: ΝτορίταΛουκίσσα

Τηλ.: 6932 108270

Email: photography@theartofliving.gr

ΣπύροςΤσακίρης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΒΙΝΤΕΟΓΡΑΦΟΣ

Γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας. Από το 1987 εργάστηκε στην «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα. Το 1999 ανέλαβε υπεύθυνοςτου φωτογραφικού τμήματοςτηςεφημερίδας (καθημερινή, Κυριακάτικη, www.enet.gr).

Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία, 1oς και 2ος Πόλεμοςτου Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο ’89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στηνΑφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Επίσης έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Μπουρούντι, Ζαΐρ, Κογκό, Ζάμπια, Αγκόλα, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, Ελβετία, αποτυπώνονταςτηδιαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και τηνπαρουσία της στοπεριβάλλον. Έχει συνεργαστεί με τοn διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS. Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», “STERN”, “TIME”, “PARIS MATCH”, “NEWSWEEK” κλπ. Απότο 2009 είναι μέλοςτου IEPA (International Environment Photographers Association) και της ΕΣΗΕΑ. Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και διεθνή μουσεία. Φωτογραφία του, επίσης, βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίεςτου 20ου αιώνα. Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στονέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του Τύπου στηνΕλλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωποςκαι Περιβάλλον». Ασχολείται παράλληλα μετησκηνοθεσία multmedia και ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους: «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε με τη μορφή DVD. Ακόμη, για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Οι Μέρες της Κρίσης». Σήμερα, συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia. Το 2016, μαζί με τον Γιώργο- Άγγελο Γεωργιάδη και την Ντορίτα Λουκίσσα, συνδημιούργησαν την ιστοσελίδα www.carnetdevoyage.gr . Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως φωτογράφος στο Γραφείο Τύπου, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Σπύρος Τσακίρης