Φεστιβάλ Βωβούσας

Φεστιβάλ Βωβούσας

Μια ευκαίρία για ταξίδι προς Βωβούσα (Ζαγοροχώρια) και το φεστιβάλ της με άκρως φωτογραφικό ενδιαφέρον.

Με την έκθεση φωτογραφίας για τους αδελφούς Μανάκια από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζιόλα ανοίγει η αυλαία για φέτος ενώ θα φιλοξενηθούν επίσης οι εκθέσεις της Μυρτώς Παπαδοπούλου, του Κώστα Μπαλάφα και του resident φωτογράφου του Φεστιβάλ, Yannic Bartolozzi ο οποίος για ένα μήνα ζει στη Βωβούσα, εμφανίζει τις φωτογραφίες στον αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο και παράλληλα μυείται στην ελληνική βουνίσια ζωή.

Από το φωτογραφικό αρχείο του Αλέξανδρου Τζιόλα: Έκθεση φωτογραφιών όπου απεικονίζονται οι αδελφοί Μανάκια και σκηνές του βίου τους. Φωτογραφίες από δύο ανθρώπους των οποίων η ζωή κινήθηκε γύρω (και πίσω) από τον κινηματογραφικό φακό.

Όπως σημειώνει κι ο κινηματογραφιστής Φώτος Λαμπρινός, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη συζήτηση για τους αδελφούς Μανάκια:«Η σημασία της μαρτυρίας των δύο πρωτοπόρων. Η συνεισφορά στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου και το γεωπολιτικό-οικονομικό πλαίσιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη πιο ταραγμένη περίοδο της ιστορίας της (κατάρρευση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Βαλκανικοί πόλεμοι, επιβολή συνόρων, μετακινήσεις πληθυσμών, εθνοφυλετικές εκκαθαρίσεις) μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.Δύο Βλάχοι από την Αβδέλα των Γρεβενών, οι αδελφοί Γιάννης και Μίλτος Μανάκια, αντιλαμβάνονται πρώτοι στα Βαλκάνια, ότι αυτή η καινούρια εφεύρεση, ο κινηματογράφος, δίνει τη δυνατότητα για ταυτόχρονο πειραματισμό και εμπορική εκμετάλλευση. Με την αγορά μιας κινηματογραφικής μηχανής τα δύο αδέλφια, ξεκινούν τη σχέση τους με την αργότερα βαφτισμένη έβδομη τέχνη το 1905, καταγράφοντας τις «Υφάντρες» του χωριού τους εν ώρα εργασίας. Οι καταγραφές πληθαίνουν…Γάμοι, πανηγύρια, αλλά και πολιτικά ή πολεμικά γεγονότα στην περιοχή της Μακεδονίας και των ευρύτερων Βαλκανίων κερδίζουν το βλέμμα τους».

Διάρκεια festival: 28.7-6.8.2017


Info: vovousafestival.gr