Μέρες φωτογραφίας στην Πάτρα

Μέρες φωτογραφίας στην Πάτρα

Η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» με ιστορία και δράση 9 χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά ένα φεστιβάλ φωτογραφίας στην πόλη της Πάτρας με τίτλο «Μέρες Φωτογραφίας».

Το φεστιβάλ έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη της Πάτρας και δίνει την ευκαιρία στο πατρινό (και όχι μόνο) κοινό να περιηγηθεί μέσα από φωτογραφικές δουλειές σύγχρονων φωτογράφων, πατρινών ή μη, σε εικόνες που μας ταξιδεύουν,  εικόνες που καμιά φορά είναι εκεί μπροστά μας, αλλά δεν τους δίνουμε την δέουσα προσοχή. Η φωτογραφία είναι μια τέχνη η οποία αποθανατίζει τη χρονική στιγμή αλλά και τον τόπο σύμφωνα με την οπτική του κάθε φωτογράφου. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και αν βρεθούν αρκετοί φωτογράφοι στο ίδιο μέρος, η καλλιτεχνική του αποτύπωση θα διαφέρει.

Η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» δεν στοχεύει μόνο στη παρουσίαση του έργου των μελών της, που πια αριθμούν τα 74 άτομα και δουλειά των οποίων θα δούμε από 10 έως 27 Μαΐου στην Αγορά Αργύρη, αλλά και στη παρουσίαση του έργου και άλλων φωτογραφικών λεσχών της Ελλάδος, όπως της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, που θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά από 19 Μαίου έως 2 Ιουνίου.

Η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιάσει μια έκθεση του Κώστα Μπαλάφα με τίτλο «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα», από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση είναι η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ και τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν τη Παρασκευή 5 Μαΐου στις 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Εκτός από τις τρεις αυτές εκθέσεις το φεστιβάλ περιλαμβάνει και παρουσιάσεις της δουλειάς γνωστών Ελλήνων φωτογράφων, οι οποίες θα γίνουν στο Συνεδριακό της Αγοράς Αργύρη στις 12, 15, 17 και 26 Μαΐου. Οι φωτογράφοι που θα μας δείξουν τις δουλειές τους είναι οι Πέτρος Κοτζάμπασης, Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης και Βαγγέλης Γιωτόπουλος ενώ η Γιωργία Ιμσιρίδου, επιμελήτρια του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη θα μας παρουσιάσει τη φωτογραφική δουλειά του Κώστα Μπαλάφα «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα».

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά ο Φωτομαραθώνιος, ένας φωτογραφικός διαγωνισμός που τις προηγούμενες φορές προσέλκυε πλήθος φωτογράφων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, πατρινών και όχι μόνο και όλων των ηλικιών. Μια γιορτή της φωτογραφίας που ο καθένας, είτε με μια καλή φωτογραφική μηχανή είτε με την πλέον απλή ψηφιακή μηχανή, έχει την ευκαιρία με 8 θέματα που βάζουν οι οργανωτές του, να αναζητήσει εικόνες μέσα στη πόλη μας που ανταποκρίνονται στο εκάστοτε θέμα. Μια ευκαιρία για περιήγηση σε όμορφες περιοχές της Πάτρας, μια ευκαιρία για δημιουργική φωτογραφία, μια ευκαιρία για γνωριμίες και με άλλους ανθρώπους που αγαπούν και αυτοί τη φωτογραφία. Τη Κυριακή 7 Μαΐου σας περιμένουν απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο στη Πλατεία Γεωργίου στις 10 το πρωί για ξεκινήσετε την φωτογραφική αυτή περιήγηση. Φέτος, πέρα απο τους φωτογράφους που έχουν ψηφιακές μηχανές, θα μπορούν να συμμετέχουν και όσοι έχουν μηχανές με instant φιλμ!
 

Το Πρόγραμμα αναλυτικά

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, 20:00 / Δημοτική πινακοθήκη Πάτρας / Διάρκεια έκθεσης: 5 – 28 Μαΐου
Εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Κώστα Μπαλάφα με τίτλο «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα», από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017 / 10:00 – 20:00 / Πλατεία Γεωργίου
Για 6η συνεχόμενη χρονιά ο Φωτομαραθώνιος Πάτρας 2017

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, 20:00 / Αγορά Αργύρη / Διάρκεια έκθεσης: 10 – 27 Μαΐου
Εγκαίνια έκθεσης των μελών της Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως», με τίτλο «Κοίτα με»

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, 19:00 / Αγορά Αργύρη
Παρουσίαση με θέμα «Εμμονές» από τον φωτογράφο Πέτρο Κοτζαμπάση

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 19:00 / Αγορά Αργύρη
Παρουσίαση φωτογραφικού έργου του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, 19:00 / Αγορά Αργύρη
Παρουσίαση φωτογραφικού έργου του Βαγγέλη Γιωτόπουλου με θέμα «Η φωτογραφία ως μονόδρομος στη ζωή μου»

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, 19:30 / Παλαιά Δημοτικά Λουτρά / Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου
Εγκαίνια έκθεσης των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας με τίτλο «Στάχυα από το χωράφι μας»

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, 19:00 / Δημοτική Πινακοθήκη
Παρουσίαση του Κώστα Μπαλάφα από την Γεωργία Ιμσιρίδου, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη

Κυριακή 28 Μαΐου 2017, 20:00 / Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου
Τελετή λήξης Φεστιβάλ, Απονομές και έκθεση φωτογραφιών του Φωτομαραθώνιου Πάτρας 2017