Λίγα λόγια για τη φωτογραφία

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία

Γράφει ο Τάκης Ζερδεβάς*, **
Εικαστικός φωτογράφος, Ιδρυτής και Διευθυντής της Σχολής Φωτογραφίας FOCUS

H φωτογραφία είναι ένα κατεξοχήν παραστατικό μέσον που μπορεί να αφηγείται  πράγματα και καταστάσεις, είτε περιγράφοντας (καταγράφοντας) τον κόσμο όπως είναι, χωρίς επεμβάσεις και διαφοροποιήσεις, πάντα μέσα πάντα από την υποκειμενικότητα του φωτογράφου, είτε επεμβαίνοντας και διαμορφώνοντας το περιβάλλον για ένα στοχευμένο τελικό αποτέλεσμα.

Πέραν της καταγραφής ενός γεγονότος (ιστορικά – χρονικής στιγμής κλπ) και αυτή ακόμα η περιγραφή στην ουσία δεν ενδιαφέρει και τόσο. Η «σχέση» μεταξύ των στοιχείων που συνθέτουν την εικόνα, γίνεται πιο σημαντική και όχι η περιγραφή τους.

Οι τρόποι χρήσης της φωτογραφίας είναι πολλοί. Διαφορετικοί στόχοι, με διαφορετικές χρήσεις, με άλλες τεχνικές και με διαφορετική αισθητική κάθε φορά, έχουν σαν αποτέλεσμα μια σημαντική φωτογραφία για ένα είδος να είναι ασήμαντη για κάποιο άλλο και αντίστροφα.

Στον καλλιτεχνικό χώρο το κάθε μέσον έχει μια απόλυτη ουδετερότητα. Ο τρόπος χρήσης καθορίζει την μορφή του τελικού αποτελέσματος. Και αυτός εξαρτάται κατά περίπτωση από τους στόχους, τις επιθυμίες, την δεινότητα, τη σύλληψη και τη δημιουργικότητα του κάθε δημιουργού. Δεν υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν ένα μέσο, ούτε το πώς θα πρέπει να εμφανίζεται ή όχι και τι να παρουσιάζει για να είναι σημαντικό.

Σημαντική είναι η δημιουργική δραστηριότητα και όχι το μέσον. Και αυτή εμφανίζεται, ενίοτε και υπό προϋποθέσεις.

*“Επέλεξα ένα από τα πρώτα μου έργα  από τη σειρά «Ο ΘΕΑΤΗΣ» που αγαπώ. Το έργο αποτελείται από τρεις διαφορετικές εικόνες τυπωμένες σε διαφάνειες και  τοποθετημένες η μια πίσω από την άλλη σε απόσταση ώστε να δημιουργείται ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Διαστάσεις 70 x 100 cm”. – Τάκης  Ζερδεβάς

**Το κείμενο αυτό αποτέλεσε μέρος του αφιερώματος του photologio για την Παγκόσμια Ημέρα της Φωτογραφίας (19.8.2021) 
https://www.photologio.gr/photo%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/world-photo-day-2021/.