Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο

Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο

Γράφει ο Άκης Δέτσης*
Φωτογράφος

Από την στιγμή που ασχολήθηκα σοβαρά με την φωτογραφία κατάλαβα πως μου αποκαλύπτεται ένας νέος κόσμος. Διαισθάνθηκα αρχικά, και μετά κατανόησα το πώς η φωτογραφική μηχανή επιτρέπει και υποχρεώνει τον φωτογράφο να προβάλλει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του πάνω στο θέμα που φωτογραφίζει, μέσα από τις επιλογές του ως προς τη χρήση της, ώστε να μετατρέψει όσα βλέπει σε μία νέα πραγματικότητα, ταιριαστή με τα εσωτερικά του τοπία.

Φωτογραφίζω συνήθως και αρχικά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και πρόθεση, προσπαθώντας να καταλάβω ό,τι βλέπω, με όσο το δυνατόν άδειο μυαλό, ουσιαστικά ασυνείδητα. Αργότερα, κατά την επιλογή, μια απολύτως συνειδητή και επίπονη διαδικασία, χαίρομαι όταν ανακαλύπτω φωτογραφίες με συνάφειες και σχέσεις τέτοιες, που δείχνουν ότι δημιουργείται κάτι νέο και ενδιαφέρον. Η σκέψη πάνω σε αυτές μπορεί να οδηγήσει τότε σε μία πιο στοχευμένη φωτογράφιση, με την έννοια του πιο στενού θεματικού πλαισίου, για να ολοκληρωθεί μια εργασία σε πιο συγκεκριμένη περίμετρο.

Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Δεν τον αναλύεις, δεν τον ερμηνεύεις, συλλέγεις κομμάτια του, τον μεταμορφώνεις. Η φωτογραφική διαδικασία είναι εδώ και χρόνια μέρος της ζωής μου και συνεχίζει να μου προσφέρει συγκίνηση και γνώση.

*Το κείμενο αυτό αποτέλεσε μέρος του αφιερώματος του photologio για την Παγκόσμια Ημέρα της Φωτογραφίας (19.8.2021) 
https://www.photologio.gr/photo%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/world-photo-day-2021/.