Για τη φωτογραφία

Για τη φωτογραφία

Γράφει ο Θανάσης Σταυράκης*, **
Associated Press Athens – Προϊστάμενος Φωτορεπόρτερ
Καλλιτεχνικός Διευθυντής AthensPhotoWorld

Συμπληρώνοντας αυτό τον μήνα 29 χρόνια ως φωτορεπόρτερ, νιώθω προνομιούχος για όλα αυτά που έχω ζήσει στον χώρο της φωτογραφίας. Με άλλαξε και με βελτίωσε ως άτομο και ως επαγγελματία. Έζησα την εξέλιξή της και αφομοίωσα τη νέα τεχνολογία. Τα ταξίδια και οι εμπειρίες τους είναι το καλύτερο κομμάτι σε αυτό το τόσο απαιτητικό και ψυχοφθόρο επάγγελμα.

Η κάθε εποχή είχε τα θετικά και τα αρνητικά της. Από την εμφάνιση των φιλμ και την εκτύπωση των φωτογραφιών – κάτι που θεωρώ ακόμη και σήμερα μαγικό!!! Από την αποστολή φωτογραφιών μέσω των πρώτων modems. Τις πρώτες ψηφιακές μηχανές, με την ποιότητα ανάλυσής τους να φαντάζει σαν ψέμα στους νεότερους. Τις mirrorless μηχανές, που σιγά σιγά θα επικρατήσουν έναντι των DSLR. Φτάνοντας στον Αύγουστο του 2021 τα θετικά υπερτερούν συντριπτικά. Σε όλη αυτή την τεχνολογική εξέλιξη αυτά που παραμένουν σταθερά στη φωτογραφία είναι η ικανότητα στην παρατηρητικότητα, την οπτική, την επιμονή, την υπομονή και την φαντασία του/της φωτογράφου.

Η δύναμη της φωτογραφίας παραμένει ισχυρή ακόμη και σήμερα μέσα στα δισεκατομμύρια εικόνων, όχι πάντα ποιοτικών, που παράγονται και προωθούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

*“Συνοδεύοντας αυτό το κείμενο, διάλεξα μία αγαπημένη φωτογραφία μου (σημ. photo-cover), όπως μου ζητήθηκε από το photologio.gr. Tην τράβηξα στη Νάξο με drone τον Μάιο του 2021”. – Θανάσης Σταυράκης

**Το κείμενο αυτό αποτέλεσε μέρος του αφιερώματος του photologio για την Παγκόσμια Ημέρα της Φωτογραφίας (19.8.2021) 
https://www.photologio.gr/photo%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/world-photo-day-2021/.