Manolis Mathioudakis
Manolis Mathioudakis
Manolis Mathioudakis
Manolis Mathioudakis
Manolis Mathioudakis

Μανώλης Μαθιουδάκης: “Μου αρέσει να διαβάζω τις φωτογραφίες”

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Επιδιώκει οι φωτογραφίες του να εχουν μια αυθεντικότητα. Ζει κι εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Manolis Mathioudakis

Το φως καταπληκτικό! Η σύνθεση μοναδική. Πες μας λίγα λόγια για αυτή την υπέροχη φωτογραφία.
Καταρχάς ευχαριστώ για το σχόλιο σου για τη φωτογραφία!
Η φωτογραφία αυτή βγήκε μέσα απο πειραματισμούς με το φωτισμό. Σκοπός της φωτογράφισης αυτής ήταν, ενώ φαίνονται ελάχιστα χαρακτηριστικά, να δημιουργείται μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτόν που τη βλέπει. Μόνο οι χορδές και τα μαλλιά της κοπέλας, είναι αρκετά ώστε να περιγράφει η στιγμή που πάρθηκε η φωτογραφία.

Ασχολείσαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία;
Πλέον ναι. Ξεκίνησε ως χόμπι, αλλά πλέον μπορώ να πω ότι είναι η κύρια μου ασχολία. Θεωρώ πως είμαι τυχερός που μπόρεσα ενα χόμπι να το εξελίξω σε επάγγελμα!

Είσαι όντως τυχερός. Εκτός απο την όμορφη Κρήτη μας, βλέπω φωτογραφίες σου απο πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Τι σε τραβάει φωτογραφικά σε κάθε σου ταξίδι;
Αυτό που με τραβάει είναι η κουλτούρα τους. Δε θέλω να ταξιδεύω σαν “τουρίστας”. προσπαθώ να ενσωματώνομαι στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής τους. Στην καθημερινότητά τους.

Βλέποντας τις φωτογραφίες σου, πιστεύω ότι βρίσκεσαι πάντα στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμη. Πραγματικά “κοφτερή” η ματιά σου. Να φανταστώ οτι κυκλοφορείς πάντα παρέα με τη φωτογραφική σου μηχανή.
Σίγουρα βοηθάει και η τύχη στο να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή! Αλλά επειδή περπατάω πολύ στα ταξίδια μου, φροντίζω να είναι η μηχανή μου παντα σε ετοιμότητα και φυσικά πάντα μαζί μου.

Manolis Mathioudakis

Τι είναι αυτό που θα σου αποσπάσει την προσοχή ενω περπατάς; Τι θα σε αναγκάσει να στρέψεις τον φακό σου επάνω του;
Το αν θα τραβήξω κάτι, είναι απόφαση της στιγμής.

Εχεις παρακολουθήσει κάποια μαθήματα φωτογραφίας;
Ποτέ δεν έχω παρακολουθήσει.

Πώς “κόλλησες” με τη φωτογραφία;
Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία. Οχι απλά να φωτογραφίζω, αλλά και να παρατηρώ φωτογραφίες (κυρίως παλιές) γιατί μέσα απο αυτές μπορείς να διακρίνεις διάφορα στοιχεία και λεπτομέρειες και να προσπαθείς να ανακαλύψεις την ιστορία πίσω απο την οποία πάρθηκε η κάθε μία. Θα μπορούσα να πω οτι μου αρέσει να “διαβάζω” τις φωτογραφίες.

Τα κάδρα σου είναι άκρως κινηματογραφικά! Εχεις επιρροές απο τον κινηματογράφο;
Η αλήθεια είναι ότι δίνω έμφαση στα συμμετρικά πλάνα. Μία τεχνική η οποία χρησιμοποιείται και στον κινηματογράφο. Δεν ξέρω αν έχω επιρροές, αλλά σαν σκηνοθέτη θαυμάζω τον Στανλευ Κιούμπρικ για τα συμμετρικά του κάδρα και το “χτίσιμο” εικόνας.

Manolis Mathioudakis

Αγαπάμε Κιούμπρικ! Στις περισσότερες φωτογραφίες σου, κυριαρχεί το φως. Είναι κάτι το οποίο επιδιώκεις;
Ναι το επιδιώκω γιατί θεωρώ πως το φώς, το φυσικό κυρίως, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ύφος της φωτογραφίας.

Ποια άλλα στοιχεία παίζουν ρόλο στις φωτογραφίες σου;
Σίγουρα το περιβάλλον και αυτό που επιδιώκω στις φωτογραφίες μου είναι να έχουν αυθεντικότητα. Να μην είναι στημένες.


Info: Το profile του Μανώλη Μαθιουδάκη στο Instagram είναι m.mathioudakis, ενώ το profile του στο fb: Manolis Mathioudakis