Κώστας Κάτσος: “Στο ασπρόμαυρο με τραβάει η ωμότητα που βγάζει και η απόδραση που νιώθω από την “έγχρωμη” καθημερινότητα”

Κώστας Κάτσος: “Στο ασπρόμαυρο με τραβάει η ωμότητα που βγάζει και η απόδραση που νιώθω από την “έγχρωμη” καθημερινότητα”

Τον Κώστα Κάτσο τον γνώρισα ένα βράδυ στην ετήσια έκθεση φωτογραφιας του Μetapolis… Μιλήσαμε για αρκετή ώρα για τη μεγάλη του αγάπη για τον φωτογράφο Anders Petersen. Ο Κώστας έχει κάνει σπουδές φωτογραφίας στο Μetapolis. Ζει στην επαρχία. Ερχεται τα πσκ στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. Στο instagram διαχειρίζεται παράλληλα κι ένα δεύτερο profile του περιοδικού Artcore Magazine, περιοδικό ηλεκτρονικό για την τέχνη… Σας συνιστώ να το επισκεφθείτε. Πολλές δημοσιευμένες αωτο από εκθέσεις και δρώμενα αποδίδονται στον Κώστα Κάτσο.

_____________________

Kostas Katsos

Κοιτώντας τις φωτογραφίες σου, κόλλησα σε αυτή τη φωτο !!! “Μπρεσσονιστικής” άποψης … Ένας φωτογραφικός διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων ισομετρικά τοποθετημένων μέσα στο κάδρο σου και κυρίως σε αντιστοιχία μπροστά από δυο κολώνες που αποτελούν και τα αρχιτεκτονικά / διακοσμητικά στοιχεία του κτηρίου. Αυτό που θα λέγαμε λήψη κατά την «αποφασιστική στιγμή». Πώς έγινε αυτό το κλικ Κώστα; Το προέβλεψες; Το περίμενες;
Έκανα βόλτα στα σοκάκια ενός χωριού και όταν είδα τον παπά να κάθεται, σήκωσα την μηχανή. Εκείνη την στιγμή πέρασε και η κυρία με τα μαύρα και έτσι βγήκε το κλικ.

Kostas Katsos

Είσαι κυρίως ασπρόμαυρος φωτογράφος, νομίζω. Αποφεύγεις αρκετά το χρώμα. Γιατί; Τι σε ελκύει στο ασπρόμαυρο;
Δεν το αποφεύγω, τον τελευταίο καιρό μάλιστα πειραματίζομαι με το χρώμα. Απλά στο ασπρόμαυρο με τραβάει η ωμότητα που βγάζει και η απόδραση που νιώθω από την “έγχρωμη” καθημερινότητα.

Φωτογράφος δρόμου, να υποθέσω … τι σε ελκύει;
Στο δρόμο γουστάρω το ότι είμαι εγώ και η μηχανή μου. Μ’ αρέσει να περπατάω, να παρατηρώ. Αδειάζω μέσα μου έτσι..

Kostas Katsos

Πιστεύεις πως η τέχνη του φωτογράφου είναι μοναχικός δρόμος;
Ναι, εντελώς!!!

Σπουδές φωτογραφίας στο Metapolis… Τελικά ό, τι μαθαίνεις εφαρμόζεται στην πράξη; Θέλω να πω: η street photography θέλει γρηγοράδα … θέλει κλικ στο φτερό… με τόση πίεση να πετύχεις μια καλή σκηνή, έχεις στο νου σου και την τεχνική πλευρά της λήψης; Ή όλα αυτά με τον καιρό έρχονται και δένουν αυτόματα;
Σεμινάρια, σπουδές ή αυτοδίδακτος.. είναι η βάση. Από εκεί και πέρα όσο πιο πολύ τραβάς τόσο εκπαιδεύεις και το μάτι. Όλα αυτά μετά δένουν αυτόματα.

Kostas Katsos


Info: To profile του Κώστα Κάτσου στο Instagram είναι: katsos_shots, ενώ το profile του στο fb: Kostas Katsos