Δημήτρης Γερεμπακάνης: “Ένα στιγμιότυπο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μου και θα το φωτογραφίσω, μπορεί να γεννήσει συναισθήματα σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Αυτή είναι η μαγεία της εικόνας”

Δημήτρης Γερεμπακάνης: “Ένα στιγμιότυπο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μου και θα το φωτογραφίσω, μπορεί να γεννήσει συναισθήματα σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Αυτή είναι η μαγεία της εικόνας”

Όλες οι φωτογραφίες σου μοναδικές, έπρεπε να επιλέξω μία μόνο και κόλλησα σε αυτή.

Αυτή, είναι μία σκάλα στην Οία της Σαντορίνης. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν ο τρόπος που έπεφτε επάνω της το φώς του ήλιου εκείνη την στιγμή και φυσικά ως λάτρης της γεωμετρίας και της συμμετρίας τράβηξα το κλικ.

Εχεις καταφέρει κάτι αρκετά δύσκολο αλλά και εντυπωσιακό. Βλέποντας μία φωτογραφία, χωρίς να δω το όνομα ή την υπογραφή σου, καταλαβαίνω αμέσως ότι είναι δική σου. Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα στοιχειά αυτά, με τα οποία “μαρκάρεις” τις λήψεις σου;

Προσπαθώ να μην είναι “φλύαρες”, να αφαιρώ τα περιττά στοιχεία, να έχω τις γραμμές στις γωνίες του κάδρου και πάντα δοκιμάζω λήψεις από διαφορετικές γωνίες. Σημαντικός σύμμαχος, εκτός από το φως, είναι και οι αντανακλάσεις στις λακκούβες μετά την βροχή.

Πραγματικά φωτογραφίζεις τα πάντα. Στη συλλογή σου μπορεί να βρει κανείς όλα τα είδη (minimal, street, πορτραίτα, nature, sunsets κλπ) και όλα αυτά αποτυπωμένα πάντα, μέσα από τη δική σου ιδιαίτερη ματιά. Ποια είναι κυρίως τα ερεθίσματα αυτά που σε οδηγούν σε κάθε κλικ;

Ημουνα από μικρός πάρα πολύ παρατηρητικός. Περπατώ, οδηγώ και “βλέπω” συνέχεια snapshots! Κάποιος είχε πει πως η φωτογραφία σου μαθαίνει τον τρόπο να βλέπεις την ζωή. Έχει απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να σου πω κάτι συγκεκριμένο, απλά φωτογραφίζω ό, τι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να βάζω και ανθρώπους στα πλάνα μου για να ενσωματώσω και την δική τους ιστορία μέσα σε αυτά. Που πηγαίνει τώρα αυτός ο τύπος, γιατί περπατάει αργά, τι σκέφτεται κτλ.

Κάθε φωτογραφία σου και μια ιστορία όντως. Και όλες υπέροχα επεξεργασμένες. Ποια προγράμματα χρησιμοποιείς;

Photoshop στο pc, Snapseed & Vsco στο iPhone/iPad.

Εχω δει πολλές φωτογραφίες σου σε διάφορες εκθέσεις. Τελευταία παρατήρησα ότι κάποιοι επιλέγουν μερικές για να διακοσμήσουν το σπίτι τους ή ακόμα και τον χώρο εργασίας τους. Πώς αισθάνεσαι με αυτό; Είχε περάσει καθόλου από το μυαλό σου ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, στα πρώτα στάδια ενασχόλησης σου με τη φωτογραφία;

Φυσικά και δεν είχε περάσει, για αυτό και είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που βρέθηκαν φίλοι και συγγενείς να τους αρέσει τόσο πολύ η δουλειά μου, ώστε να πληρώσουν για να έχουν μια φωτογραφία μου στον τοίχο τους. Είναι μεγάλη υπόθεση αν το καλοσκεφθείς. Ενα στιγμιότυπο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μου και θα το φωτογραφίσω, να γεννήσει συναισθήματα σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Αυτή είναι η μαγεία της εικόνας και η γνώμη του κόσμου δεν θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει. Πολλές φορές έχει τύχει να ανεβάσω φωτογραφίες στο instagram από αγγαρεία και να παίρνουν περισσότερα like από κάποιες άλλες που πίστευα πως θα σκίσουν!

Τι φωτογραφικό εξοπλισμό διαθέτεις;

Εχω την Fujifilm X-T10 με τον 18-55 2.8 του κιτ, το iPhone 6s – που είναι πάντα μαζί μου – τρίποδο, remote shutter release και ND φίλτρο για τα long exposure. Η επόμενη μου αγορά θα είναι μάλλον μια περιστρεφόμενη κεφαλή για timelapse video.

Και μια τελευταία ερώτηση, μια που το ανέφερες, πιστεύεις ότι το Instagram βοήθησε τόσο εσένα όσο και άλλους ερασιτέχνες φωτογράφους, να αναδείξουν, να καλλιεργήσουν, το όποιο ταλέντο τους;

Αδιαμφισβήτητα, ένας σίγουρος δρόμος για να γίνεις καλός φωτογράφος είναι να κοιτάς τις φωτογραφίες των άλλων. Να παίρνεις ιδέες, να τις εξελίσσεις, να τις κάνεις με το δικό σου τρόπο. Και θα προτιμούσα τα σχόλια στις φωτό μου να είχαν μια εκτενέστερη κριτική απο ενα απλό emoticon.
Να μου πεις τι σου άρεσε και γιατί. Τι θα άλλαζες στο κάδρο, στην επεξεργασία, στην επιλογή έγχρωμο ή ασπρόμαυρο.
Μακάρι το Instagram να κρατούσε τον αρχικό καλλιτεχνικό του χαρακτήρα. Τώρα έχει γεμίσει βαμμένα νύχια, χαζές πόζες, starbucks και καλοφτιαγμένα φαγητά. Για αυτό απαιτείται μια πιο αυστηρή επιλογή στα followings. Δεν θα ακολουθήσω κάποιον μόνο επειδή με ακολουθεί ή σχολιάζει τις φωτό μου. Θα πρέπει κάτι να μου λέει και το feed του.

Δεν έχεις άδικο! Βέβαια πολλοί θεωρούν ότι η δική μας χρήση της εφαρμογής είναι λάθος και ότι αλλάξαμε εντελώς την αρχική κεντρική της ιδέα, ως ένα μέσο για άμεσο ανέβασμα φωτογραφιών. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη.


Το προφίλ του Δημήτρη στο Instagram https://www.instagram.com/gerebakanis
Η συνέντευξη δόθηκες στις 8.6.2016