Voula Spireas
Voula Spireas
Voula Spireas
Voula Spireas
Voula Spireas
Voula Spireas
Voula Spireas

Βούλα Σπυρέα: “Θέλω η φωτογραφία να μιλάει, να την διαβάζει όποιος την κοιτά”

Η Βούλα Σπυρέα είναι ένα από τα πολυαγαπημένα πρόσωπα του ελληνικού Instagram. Μέλος του gr_events (Greek Instagramers Events). Ενόψει της έναρξης της φωτογραφικής έκθεσης που διοργανώνει το gr_events (με συμμετοχή 270 Ελλήνων igers) το photologio, ξαναθυμάται μαζί σας τη συνέντευξη που μας είχε δώσει για τη προηγούμενη έκθεση “Υπεραστικές περιπλανήσεις”.

Voula Spireas

️Βούλα… Aν και θεωρώ πως φωτογραφίζεις κυρίως τοπία εν τούτοις, κάποιες φορές ξεφεύγει το κλικ σου κι εστιάζεις πάνω σε πρόσωπα και με εκπλήσσεις με κάποια πολύ δυνατά πορτραίτα σου. Όπως αυτή εδώ η φωτο. Σκηνή και πορτραίτα που όταν την είχα πρωτοδεί, με είχαν ταράξει. Ξέρω πως είσαι διακριτικός άνθρωπος και πως για να φωτογραφίσεις τον άλλο πρέπει να έχεις τη συναίνεσή του. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το κλικ; Εννοώ πώς καταφέρνεις το αποτέλεσμα που θέλεις; Δεν έχεις χάσει έτσι τον αυθορμητισμό της στιγμής;
Στη συγκεκριμένη φώτο το “κλικ” ήταν πολύ εύκολο. Περπατούσαμε με τους αγαπημένους μου Φίλιππο @pphylaktou και Κρυσταλλένα Στυλιανού @krystallena24 στα σοκάκια της Παλιάς Λευκωσίας, όταν είδαμε τις “φιλενάδες” να κάθονται πίσω από το κλειστό παράθυρο. Σήκωσα τη μηχανή, κάνοντας τους ταυτόχρονα νόημα, αν μπορώ να τις φωτογραφήσω.
Αμέσως άνοιξαν το παράθυρο και μας προσκάλεσαν στο σπίτι τους. Άρχισαν να μας μιλούν για τα χρόνια του πολέμου και να μας λένε ιστορίες … Αυτό αγαπώ κι επιδιώκω όταν συναντώ ανθρώπους, την επαφή … να τους κάνω να μου μιλήσουν και όσο μου μιλούν τους φωτογραφίζω.
Θέλω όταν επιλέξω τελικά τη φώτο που θα συνοδεύσει το κείμενο, αυτή να μπορεί να εκφράσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, το συναίσθημα που ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Πολύ σωστά παρατήρησες πως δεν φωτογραφίζω συχνά ανθρώπους, αν και το θέλω πολύ. Κι ο λόγος είναι πως θέλω να μιλήσω μαζί τους και να έχω έστω και στιγμιαία προσωπική επαφή. Θέλω η φώτο να “μιλάει, να την “διαβάζει” όποιος την κοιτά, όπως την “διάβασες” εσύ. Όσο για τον αυθορμητισμό της στιγμής, νομίζω πως δεν χάνεται μιας κι επιλέγω τη μη στημένη έκφραση του ανθρώπου που φωτογραφίζω ή τουλάχιστον αυτό προσπαθώ.

Εστιάζεις το βλέμμα σου κυρίως σε πρόσωπα 3ης ηλικίας. Συνειδητά γίνεται αυτό;
Όχι δεν είναι συνειδητό, ίσως μου έρχεται φυσικά μιας και μεγάλωσα με παππούδες και γιαγιάδες και στο χωριό μου είναι πολλοί οι “θειοί” και οι “θειές” , με τους οποίους συναναστρέφομαι και αγαπώ να κουβεντιάζω. Νομίζω πως έχουν τόσα πολλά να πουν και οι ιστορίες τους είναι χαραγμένες στις ρυτίδες του προσώπου τους. Εξάλλου, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να “εκτεθούν”. Ίσα-ίσα, που όταν τους λέω πως θα τους κάνω “διάσημους”, καμαρώνουν και ποζάρουν.

Εικόνες επαρχίας ως επί το πλείστον μιας και ζεις και βιώνεις την επαρχία. Πόσο πιστεύεις ότι αυτές έχουν αντίκρισμα στη ζωή ενός ανθρώπου που βιώνει τη μεγαλούπολη;
Νομίζω πως όλοι μας, άλλος λίγο άλλος πολύ, κουβαλάμε μέσα μας τις εικόνες των παιδικών μας χρόνων ή των καλοκαιρινών διακοπών από το χωριό μας. Είναι εικόνες που δεν σβήνουν από το μυαλό και την καρδιά. Ακόμα όμως κι όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε πόλη, νομίζω πως, ειδικά στη σημερινή εποχή, “ζηλεύουν”, με την καλή έννοια, τη ζωή της επαρχίας.
Αναμφισβήτητα, είναι πιο χαλαροί οι ρυθμοί, μπορείς ακόμα να πας με τα πόδια στη δουλειά, να μυρίσεις το τριαντάφυλλο στον κήπο του γείτονα, να χαζέψεις στο δρόμο τους περαστικούς και το πιο σημαντικό, να πεις καλημέρα στους γνωστούς που θα συναντήσεις στη διαδρομή. Κι είναι αυτό νομίζω που οδηγεί τον τελευταίο καιρό, πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν την μεγαλούπολη και να αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής στην επαρχία.

Voula Spireas

Τι κυνηγάς περισσότερο με τα μάτια σου και τι κυνηγάς με τoν φακό σου;
Δεν κυνηγώ κάτι συγκεκριμένο. Ότι μου κάνει “κλικ” στο μάτι, το φωτογραφίζω. Πολλές φορές πέφτει το μάτι μου σε κάποια λεπτομέρεια, που ίσως άλλος δεν θα την πρόσεχε. Μου αρέσει επίσης, όταν βλέπω κάποιο θέμα χιλιοφωτογραφημένο, να προσπαθώ να βρω μια άλλη οπτική γωνία του.

Έχεις κάποιες επιρροές φωτογραφικές;
Όχι, δεν έχω από κάποιον συγκεκριμένο φωτογράφο ή σχολή. Μου αρέσει όμως να εντάσσω στοιχεία που έχω δει σε κάποιον, στις δικές μου φώτο, όταν και όποτε αυτό είναι εφικτό.

Voula Spireas

Είσαι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του ελληνικού instagram. Μαζί με τον Γιώργο και την Έλλη, αποτελείτε την «Αγία Τριάδα» των Ελλήνων igers. ‘Έχετε καταφέρει με καλό συντονισμό, προσωπική δουλειά, κέφι και μεράκι να μας βγάζετε λίγο έξω από τα κινητά μας και να μας φέρετε πιο κοντά σε φωτοβόλτες και events και όλο το αποτέλεσμα αυτό να το προβάλλετε σε εκθέσεις. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Κατ’ αρχάς να σε ευχαριστήσω κι εκ μέρους του Γιώργου και της ‘Έλλης για τα καλά σου λόγια. Όσο για την αναγνωρισιμότητα, νομίζω πως υπερβάλλεις λίγο. Θα έλεγα, πως λόγω χαρακτήρα, επεδίωξα κι επιδιώκω , την προσωπική σχέση με τους ινσταφίλους κι ίσως αυτό να έπαιξε κάποιο ρόλο. Το @gr_events, ήταν ιδέα του Γιώργου @gvergados και της Έλλης @elaki26 και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013.
Ο στόχος τους ήταν να συσπειρώσουν την ελληνική ινσταγκραμική κοινότητα και να γίνονται όλα τα όμορφα πράγματα που μοιραζόμαστε, να ξεφύγουμε από τον απρόσωπο χαρακτήρα του διαδικτύου, να γίνουμε μια όμορφη και δημιουργική κοινότητα. Στις συναντήσεις αυτές, γνωρίστηκα μαζί τους, τους αγάπησα πολύ για την θετική τους ενέργεια και την καθαρή τους ματιά. Όταν την επόμενη χρονιά, μου πρότειναν, να μπω στην ομάδα, δέχτηκα με μεγάλη χαρά, γιατί η ιδέα τους, ήταν ακριβώς αυτό που επιθυμούσα κι εγώ.

Σε λίγες μέρες ξεκινά μια έκθεση, που πιστεύω πως είναι η μεγαλύτερη στα ελληνικά χρονικά του instagram. 252 φωτογραφίες. Να συλλέξετε φωτο. Να επιλέξετε φωτο. Να στήσετε την έκθεση. Και δεν μιλώ να βρείτε αίθουσα, χορηγούς. Σας χρωστάμε πολλά. Πώς αισθάνεσαι; Εισπράττεις την αγάπη και την ευγνωμοσύνη;
Όντως είναι η μεγαλύτερη έκθεση μέχρι σήμερα κι είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να την πραγματοποιήσουμε. Η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι, μετά τις “Αστικές Περιπλανήσεις”. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι, στο οποίο να συμμετέχουν φίλοι από όλη την Ελλάδα. Στην υλοποίησή της βοήθησαν πολύ, οι φίλοι που ανέλαβαν να συντονίσουν και να διοργανώσουν φωτοβόλτες στις πόλεις τους και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.
Αυτό που εισπράττω κάθε φορά που διοργανώνουμε μια συνάντηση ή έκθεση κλπ , είναι χαρά, γιατί ξαναβρισκόμαστε, γιατί περνάμε όμορφα και δημιουργικά , γιατί κάθε φορά γνωριζόμαστε και λίγο πιο πολύ, γιατί γεννιούνται φιλίες μέσα από την παρέα μας, γιατί κάθε φορά προστίθενται νέα μέλη, με ενθουσιασμό και νέες ιδέες, γιατί όλο αυτό είναι δημιουργία, ανάσα χαράς και ομορφιάς στη δύσκολη πλέον καθημερινότητά μας. Θα έλεγα πως εισπράττω αγάπη και χαμόγελα και χρωστώ ευγνωμοσύνη, γιατί χωρίς την ανταπόκριση των φίλων ινσταγκράμερς, τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν .
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, πως σε αυτή την έκθεση, λόγω υποχρεώσεών μου, το βάρος της οργάνωσης έπεσε κυρίως στον Γιώργο και την Έλλη και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.
—–
ΥΓ. Η Βούλα Σπυρέα είναι ένα από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Την εχω ξεχωρίσει όχι μόνο για τις μικρές καταγραφικές ιστορίες των εικόνων της, αλλά και για το ιδιαίτερο χιούμορ της. Προσπαθησα να σταθώ απέναντί της αμερόληπτα…οσο μπόρεσα γνωριζοντας πως πάντα με τα ένθερμα σχόλιά της υποστηριζει πάντα ο,τι ανεβάζω εδώ από εικόνες. Την ευχαριστώ και την αγαπώ..


Info: Το profile της Βούλας Σπυρέα στο Instagram είναι: vspireas, ενώ το profile της στο fb είναι: Βούλα Σπυρέα