Βασιλική Κούβδου: “Μου αρέσει η νέα οντότητα που αποκτά κάθε φορά το μέρος του όλου, μέσω της φωτογραφίας”

Μου θύμισε αυτή η εικόνα κάτι από ταινία του Δαμιανού «Μέχρι το πλοίο», κάτι και από τα πλάνα των ασπρόμαυρων ταινιών του Τάκη Κανελλόπουλου («Η εκδρομή»). Καθαρά κινηματογραφικό πλάνο… απίστευτος και ο μουσικός συνειρμός (κάτι από Ελένη Καραϊνδρου). Και η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό: Λειτουργείς κινηματογραφικά;
Συμβαίνουν διάφορα κινηματογραφικά γύρω μας και χαίρομαι πολύ όποτε τύχει να βρεθώ σε κάτι τέτοιο και να το καταγράψω. Ανακαλύπτοντας τα σκηνικά που στήνει η ζωή και η καθημερινότητα, οι συνηθισμένες στιγμές μετατρέπονται σε ιδιαίτερες. Άλλωστε φωτογραφία και κινηματογράφος είναι πολύ κοντά και το ένα αντλεί έμπνευση από το άλλο.

Τι θεματολογία φωτογραφική κυνηγάς;
Θα σου πω τι δεν κυνηγάω… δεν κυνηγάω το δρόμο, μου έρχεται δύσκολο να σηκώσω τη φωτογραφική μηχανή και να τραβήξω ανθρώπους άγνωστους και από σχετικά μικρή απόσταση. Όταν μου προκύπτει η διάθεση, προσπαθώ να το προσαρμόσω στον χαρακτήρα μου επιστρατεύοντας διάφορα κολπάκια, (τυφλά κλικ κ.α.) αλλά χρειάζομαι βελτίωση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμα χαμηλά!
Μου αρέσει πολύ αυτό που είπε ο Elliott Erwitt: “Για μένα, η φωτογραφία είναι η τέχνη της παρατήρησης. Να βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον σε ένα συνηθισμένο μέρος. Έχω καταλήξει στη διαπίστωση ότι δεν έχει να κάνει με τα πράγματα που βλέπεις, αλλά με τον τρόπο που τα βλέπεις”

Πώς ξεκινάς να φωτογραφίζεις;
Δεν έχω τη μηχανή μαζί μου σε καθημερινή βάση. Βγαίνω για να φωτογραφίσω, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι το καταφέρνω πάντα. Αλλά είναι κι αυτό μέρος της μαγείας: βγαίνεις με όρεξη, γυρίζεις άπραγος / παίρνεις τη μηχανή στη βόλτα μπας και προκύψει κάτι, και όντως προκύπτει. Και αντίστροφα.
Πρέπει, όμως, να ομολογήσω, ότι πολύ συχνά ενδίδω στον πειρασμό του κινητού, προτιμώ να κρατήσω τη στιγμή έστω κι έτσι, παρά να τη χάσω!

Αν κοιτάξει κανεις την gallery σου, θα παρατηρήσει ότι έχεις μια εμμονή στη λεπτομέρεια. Χάνεις το γενικό για το πιο ειδικό; Σε λυτρώνει αυτό φωτογραφικά; Εστιάζεις σε κάτι που πιστεύεις ότι μπορείς να το φωτογραφίσεις για να αναδείξεις τη σημαντικότητά του; Ακολουθείς πιστά τη ρήση του Erwitt περί παρατήρησης;
Εκ του αποτελέσματος συνειδητοποίησα ότι με ελκύουν οι λεπτομέρειες. Ξεκινώ από το γενικό, αλλά τη στιγμή που εντοπίζω τη λεπτομέρεια είναι που ενθουσιάζομαι! Πιθανότατα κάποια στιγμή θα το ξεπεράσω, αλλά για την ώρα δε μπορώ να φανταστώ να μην το κάνω αυτό. Μου αρέσει η νέα οντότητα που αποκτά κάθε φορά το μέρος του όλου, μέσω της φωτογραφίας (μια παραλλαγή του «Φωτογραφίζω για να δω πως φαίνεται ο κόσμος φωτογραφημένος», κατά Garry Winogrand).

Λειτουργείς με το συναίσθημα καθώς φωτογραφίζεις;
Δεν γίνεται κι αλλιώς. Αυτό είναι που μας κινητοποιεί και παίρνουμε τους δρόμους με τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας. Αν δεν δώσεις συναίσθημα κατά τη λήψη, δεν πρόκειται να το εισπράξεις και μετά.

Λειτουργείς όμως και με το χρώμα. Πιστεύεις πως το χρώμα μπορεί να αποδώσει και την ένταση των συναισθημάτων σου;
Τελικά, ναι, με το χρώμα εκφράζομαι καλύτερα. Τη θέλω την πληροφορία που μάς μεταφέρει, θέλω την ένταση και τις αντιθέσεις του. Πολλές φορές νιώθω πως χρησιμοποιούμε το μαυρόασπρο κάπως σαν τη φιλοσοφική λίθο, προσπαθώντας να μετατρέψουμε τον άνθρακα σε χρυσάφι. Τη φοβάμαι αυτή την παγίδα.

Πότε επιλέγεις το μαυρόασπρο και πότε το έγχρωμο;
Κάποιες φωτογραφίες είναι μαυρόασπρες και μέσα στο χρώμα τους. Τις (λίγες) φορές που μού συμβαίνει αυτό, απιστώ στο χρώμα και τις γυρίζω στο μαυρόασπρο.

Ποιες οι σπουδές σου Βασιλική πάνω στη φωτογραφία;
Άρχισα το 2014, κάπως παράδοξα. Είχα ξεκινήσει σεμινάρια με τον Βασίλη Γεροντάκο, όταν με ενημέρωσαν από το Metapolis ότι πήρα πλήρη υποτροφία. Οπότε έκανα και τα δύο ταυτόχρονα!
Το 2015 παρακολούθησα το σεμινάριο του Βασίλη Νίκα (Photoenatos) και σεμινάρια με τον Δημήτρη Τσεβά.

Ποιοι από τους φωτογράφους (σύγχρονούς και κλασικούς) πιστεύεις ότι σε έχουν επηρεάσει;
Ακόμα τους μαθαίνω, ακόμα τους ανακαλύπτω. Το να αναφέρω 2-3 ονόματα, είτε από κλασικούς είτε από πιο ψαγμένους, δεν έχει νόημα. Αυτό που θα μου άρεσε να ακούσω κάποια στιγμή είναι ότι μια φωτογραφία μου θυμίζει τον τάδε φωτογράφο – κι εγώ να μην τον ξέρω καν!

_________

♦️ Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ… Εχεις μια ηρεμία στη σκέψη και στον λόγο σου κι αυτό φαίνεται και στις φωτο σου… Καλη φωτογραφική συνέχεια …


 

Info: to profile της Βασιλικής Κούβδου στο instagram είναι: vassilkou , ενώ στο fb: vassiliki.kouvdou