Φωτογραφία: Αμαλία Κωβαίου

Αμαλία Κωβαίου: “Ήθελα πάρα πολύ να αποτυπώσω τον κόσμο, όπως εγώ τον βλέπω”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα νεανική φωτογραφική ματιά φέρνει στο χώρο του Instagram η Αμαλία Κωβαίου (@kovam_47). Μαθήτρια Λυκείου ακόμη, κι όμως καταφέρνει να δημιουργεί πολύ άρτιες εικόνες και να ξεχωρίζει με την φρεσκάδα στην οπτική της.

Αμαλία, με δυσκόλεψε λίγο η επιλογή φωτογραφίας, μιας και αποφάσισες να ξεκινήσεις το ινστα-προφίλ σου από την αρχή. Από τις νέες λιγοστές -προς το παρόν- εικόνες σου, επέλεξα αυτή γιατί είναι γεμάτη ενέργεια και αποδεικνύει τη φρεσκάδα που ανέφερα πριν.

Θα ήθελες να μας μεταφέρεις στον τόπο και το χρόνο που πάτησες το κουμπί;
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στο ΟΑΚΑ, σε μια ακόμη συνάντηση με παιδιά από το Instagram με θέμα Athens Portrait Meet ! Το μοντέλο ήταν ο @Kostantinos.fountoulis.

Πρόκειται για κλικ αποφασιστικής στιγμής ή είναι μια σκηνοθετημένη φωτογραφία;
Πρόκειται για σκηνοθετημένη φωτογραφία με το μοντέλο μου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός μου φίλος.

Προτιμάς να στήνεις τις φωτογραφίες σου ή φωτογραφίζεις οτιδήποτε τραβάει το βλέμμα σου;
Αναλόγως την στιγμή! Δεν μου αρέσει να στήνω τις φωτογραφίες μου. Θέλω να έχουν φυσικότητα, ωστόσο σε περίπτωση που επιλέξω να αλλάξω οτιδήποτε, δε διστάζω να το κάνω.

Δεδομένου ότι βρίσκεσαι στα πρώτα σου φωτογραφικά βήματα, υπάρχει κάποιο είδος φωτογραφίας που σε έχει κερδίσει ή νιώθεις την ανάγκη για πειραματισμό;
Είμαι μικρό χρονικό διάστημα στον χώρο της φωτογραφίας. Η ανάγκη μου για πειραματισμό είναι ακόμη αρκετά μεγάλη και παρόλο που έχω γνωρίσει αρκετά από τα είδη της φωτογραφίας, δεν έχω κατασταλάξει ακόμη σε κάποιο συγκεκριμένο.

https://www.photologio.gr/wp-content/uploads/2017/07/Amalia_Kovaiou_2.jpg

Συμμετέχεις αρκετά σε ομαδικές φωτογραφίσεις που ξεκινούν μέσα από το Instagram. Πιστεύεις ότι η βοηθάει αυτό μια φωτογραφική δουλειά;
Μου αρέσει πάρα πολύ να συμμετέχω σε ομαδικές φωτογραφίσεις. Τον πρώτο καιρό η αλήθεια είναι ότι δίσταζα, κυρίως λόγω ηλικίας, αλλά το ξεπέρασα στην πρώτη κιόλας συνάντηση που πήγα, γιατί κατάλαβα πόσο ζεστό και φιλικό ήταν το κλίμα μεταξύ των παιδιών! Οπότε, κάθε φορά που τελειώνει μια τέτοια συνάντηση, περιμένω πως και πως την επόμενη! Επιπλέον, μέσα από αυτές τις ομαδικές φωτογραφίσεις, πιστεύω πως όλοι καταφέρνουν να αποτυπώσουν εξαιρετικές στιγμές, γιατί μοιραζόμαστε απίστευτες και συνάμα αρκετές φορές “τρελές” φωτογραφικές ιδέες!

Φωτογραφία: Αμαλία Κωβαίου

Μεγαλώνεις σε μια εποχή που είναι εφικτό μία μαθήτρια ή ένας μαθητής να έχει μια DSLR φωτογραφική μηχανή. Πώς κατέληξες με αυτή στα χέρια σου;
Η αλήθεια είναι πως ούτε κι εγώ έχω καταλάβει ακόμα πως μου κόλλησε το μικρόβιο της φωτογραφίας. Το μόνο που θυμάμαι και μπορώ να πω, είναι πως έκανα ατελείωτες συζητήσεις με τους γονείς μου για να αποκτήσω την πρώτη μου DSLR! Τελικά μετά από αρκετό καιρό, βρήκα τα κατάλληλα επιχειρήματα και τους έπεισα να μου την αγοράσουν!

Συνήθως οι έφηβοι περιορίζονται σε προσωπικές στιγμές, όπως selfies , φαγητά κλπ. Τι είναι αυτό που σε ώθησε στην πιο καλλιτεχνική φωτογραφία;
Ποτέ δε μου άρεσε αυτή η “μόδα” με τις selfies, όχι ότι δεν βγάζω, απλά δεν είμαι υπερβολική όπως οι περισσότεροι στις μέρες μας! Ήθελα πάρα πολύ να αποτυπώσω τον κόσμο, όπως εγώ τον βλέπω, ήθελα να τονίσω μια ξεχωριστή οπτική γωνία που κανένας άλλος δεν μπορούσε να δει, έτσι ωθήθηκα στην πιο καλλιτεχνική φωτογραφία!

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από κορεσμό, απαιτεί ταχύτητα και γρήγορες εξελίξεις. Κουβαλώντας τη δυναμική μιας εφήβου, τι θα πρότεινες στους ‘παλιούς’ ώστε να μη παράγουν ‘κουραστικές’ εικόνες;
Να προσπαθούν, όσο είναι δυνατόν, να είναι καινοτόμοι, να μην εμπορευματοποιούνται και να αγαπούν αυτό που κάνουν!

 

Αμαλία, σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου στο Photologio.gr και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια στο φωτογραφικό σου ταξίδι.


Το προφίλ της Αμαλίας Κωβαίου στο Instagram https://www.instagram.com/kovam_47 και το Facebook https://www.facebook.com/kovam47

Η συνέντευξη δόθηκε στις  26.4.2016