Άνθιμος Ντάγκας: “Κινητήριος δύναμη που βγαίνω στους δρόμους και φωτογραφίζω, είναι η ανάγκη να νοιώθω ζωντανός”

Άνθιμος Ντάγκας: “Κινητήριος δύναμη που βγαίνω στους δρόμους και φωτογραφίζω, είναι η ανάγκη να νοιώθω ζωντανός”

1

 

Anth Dag

Η ματιά σου απομονώνει εικόνες–σκηνές από τη ζωή στην πόλη. Κάθε εικόνα και μια μικρή ιστορία. Άλλοτε σκληρές, άλλοτε χιουμοριστικές και άλλες φορές γεμάτες αγάπη. Τι σε κινητοποιεί να βγεις στην πόλη και να αναζητήσεις τις ιστορίες;
Κινητήριος δύναμη που βγαίνω στους δρόμους και φωτογραφίζω, είναι η ανάγκη να νοιώθω ζωντανός. Έντονα συναισθήματα όπως η αγάπη και η λύπη που διηγούνται οι φωτογραφίες μου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είμαστε ζωντανοί.

Πρόσφατα έστρεψες το ενδιαφέρον σου στα έντονα χρώματα, εκτός από τους ανθρώπους παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και η σκηνή μέσα στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία. Το χρώμα είναι εργαλείο αφήγησης;
Ξεκίνησα να βγάζω ασπρόμαυρες φωτογραφίες γιατί ήθελα να δώσω έμφαση στον άνθρωπο και την πραγματική του εικόνα. Για μένα αυτά δεν έχουν πολλά χρώματα, έχουν το άσπρο, το μαύρο και τις ενδιάμεσες αποχρώσεις τους, όπως ακριβώς είναι τα χρώματα της ζωής. Τον τελευταίο καιρό βγάζω έγχρωμες φωτογραφίες, προσπαθώντας να δώσω, μια χρωματική ελπίδα, ακόμα και εκεί που μπορεί να μην υπάρχει, αλλάζοντας έτσι την πραγματικότητα, όπως εγώ θα ήθελα να την ζω.

Anth Dag

Ο Άνθιμος Ντάγκας, πώς ξεκίνησε να φωτογραφίζει;
Ξεκίνησα να φωτογραφίζω από την ανάγκη που είχα να μάθω τους ανθρώπους ποιοι πραγματικά είναι.

Anth Dag

Σε συγκινεί άλλο είδος φωτογραφίας εκτός από τη φωτογραφία δρόμου;
Με ενδιαφέρει οποιοδήποτε θέμα φωτογραφίας έχει να κάνει με τον άνθρωπο, καθώς και την σωματική του και την ψυχική του υπόσταση. Αυτό επιτυγχάνεται και αποκαλύπτεται μόνο όταν ο ίδιος δεν γνωρίζει ότι φωτογραφίζεται. Αυτό το βρίσκω μόνο στους δρόμους.

Άνθιμος Νταγκας

Τι σημαίνει για εσένα φωτογραφίζω;
Τον τελευταίο καιρό όλοι μπορούν να φωτογραφίσουν, με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν. Δεν χρειάζεται κανείς ούτε μαθήματα ούτε εμπειρία για να κάνει ένα κλικ στην κάμερα ή στο κινητό του. Για μένα φωτογραφίζω σημαίνει, να δείξεις στον άλλο ποιος αληθινά είσαι. Βλέποντας φωτογραφίες ταυτόχρονα μου έρχονται σκέψεις για το πως περίπου είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου που τις τράβηξε. Το έργο ενός φωτογράφου για μένα είναι ο καθρέπτης του εαυτού του.

Anth Dag


To profile του Άνθιμου Ντάγκα στο Instagram είναι: daganth, ενώ το profile του στο fb: Anth Dag