Taryn Simon: Paperwork and the Will of Capital – Επισκεφθήκαμε την έκθεση στην Gagosian Gallery

Taryn Simon: Paperwork and the Will of Capital – Επισκεφθήκαμε την έκθεση στην Gagosian Gallery

Taryn Simon

Το photologio.gr εν όψει της έκθεσης της Taryn Simon: Paperwork and the Will of Capital, που εγκαινιάστηκε στην Gagosian Gallery στις 27.2.2018 και θα διαρκέσει μέχρι τις 5.4.2018, παραβρέθηκε στην ανοιχτή συζήτηση μεταξύ της κ Taryn Simon και της κας Αφροδίτης Γκόνου (Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης). Στη συνέχεια κατά  τη διάρκεια της ξενάγησης, στους χώρους της Gagosian Gallery, η συνεργάτης του photologio.gr Κατερίνα Σούλη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την εικαστικό για το συγκεκριμένο τελευταίο φωτογραφικό της project.

Taryn Simon και Αφροδίτη Γκόνου

Στο Paperwork and the Will of Capital (2015), η Simon μελετά τη θεατρικότητα της εξουσίας μέσα από τις συμφωνίες, τις συνθήκες και τα διατάγματα που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάζουν τα συστήματα διακυβέρνησης και οικονομίας, από τους πυρηνικούς εξοπλισμούς ως τις τραπεζικές συμβάσεις και το εμπόριο διαμαντιών. Όλα συμπεριλαμβάνουν τις χώρες που παρευρέθηκαν στη Νομισματική και Οικονομική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών του 1944 στο Bretton Woods, στο New Hampshire, η οποία απηύθυνε την οικονομική παγκοσμιοποίηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην εγκαθίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε αρχειακές εικόνες από τις υπογραφές των συμφωνιών αυτών, ισχυροί άνδρες στέκονται δίπλα σε συνθέσεις καλλωπιστικών φυτών. Η Simon αναδημιούργησε και φωτογράφισε αυτές τις συνθέσεις, συνοδεύοντάς τις με κείμενα που εξηγούν το κάθε γεγονός, τονίζοντας τους τρόπους με τους οποίους η εξουσία δημιουργείται, εκτελείται, προωθείται και συντηρείται.

Taryn Simon

Κάθε ανθοδέσμη τοποθετείται μπροστά από ένα εντυπωσιακό, δίχρωμο φόντο, δημιουργώντας επιβλητικές νεκρές φύσεις που ανάγονται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα συμβολισμού: αναφέρονται στην “απίθανη ανθοδέσμη” του φλαμανδικού Διαφωτισμού που συγκέντρωσε λουλούδια από διαφορετικά κλίματα και εποχές στους πίνακες νεκρής φύσης.

Η τολμηρή τους χρήση σε γραμμές και χρώμα αποτελεί ένα νεύμα στην ποπ και την αφηρημένη ζωγραφική σκληρών-κοφτερών περιγραμμάτων. Και οι επί παραγγελία κορνίζες από μαόνι συναγωνίζονται τον στόμφο ορισμένων μεταπολεμικών διακοσμίσεων εσωτερικού χώρου, εταιρικών και κυβερνητικών. Με το Paperwork and the Will of Capital, η Simon απευθύνει την αστάθεια της εκτελεστικής δομής λήψης αποφάσεων και την αξιοπιστία και ανθεκτικότητα των αρχείων, σαν στοχασμό πάνω στην αβέβαιη φύση της επιβίωσης. Με το πέρασμα του χρόνου μεταμορφώνονται και αυτά τα τεχνουργήματα, αποκαλύπτοντας τις ίδιες τους τις μεταβλητές εκδοχές.

Taryn Simon

Στη συνομιλία με την Κ. Σούλη, ρωτήθηκε η εικαστικός τι εννοεί  “αφύσικα μπουκέτα” και η  Τ. Simon απάντησε πως στη φύση δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι συνδυασμοί αυτών των λουλουδιών, λόγω εποχής, κλίματος, περιοχής. Τώρα ζούμε σε μια άκρως καπιταλιστική εποχή, που μπορούμε να παραγγείλουμε ό,τι λουλούδια θέλουμε από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και να τα έχουμε στην διάθεσή μας -συγκεκριμένα στην Ν. Υόρκη υπάρχει τέτοιο ανθοπωλείο-. Το έχει χρησιμοποιήσει και η ίδια για να ανασυνθέσει τα μπουκέτα.

Στην επισήμανση του παράδοξου πως τα λουλούδια μαραίνονται με το πέρασμα του χρόνου, οι αποφάσεις των κρατούντων παραμένουν και επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων, η Τ. Simon το ερώτημα που θέτει είναι “τι θα κρατήσει ?,τι θα μείνει στο χρόνο ?” Στους τάφους των Αιγυπτίων έχουν βρεθεί λουλούδια που κράτησαν στο χρόνο, στο μέλλον μπορεί να μην μιλάνε αγγλικά, να αλλάξουν ή να καταργηθούν πράγματα. Ζούμε σε μια αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε τι θα διαρκέσει.

Απομένει η εξής απορία πώς προέκυψε ο συνδυασμός των μπουκέτων με τις αποφάσεις των ισχυρών στις συνεδριάσεις κορυφής. Η Τ.Simon πιστεύει πως η  φύση (τα μπουκέτα με τα λουλούδια)  χρησιμοποιείται σαν σιωπηλός παρατηρητής στο δωμάτιο, σαν διακοσμητικό αξεσουάρ, αποτελεί ένα υποβαθμισμένο μέρος της διαδικασίας. Η εξουσία στον κόσμο αποτελείται συνήθως από άνδρες και με την αστάθεια στην λήψη αποφάσεων, τις υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται, είναι πραγματικά παράλογο να πιστεύουμε στην επιβίωση. Παίζονται παιγνίδια εξουσίας και επιδείξεις ισχύος, οπότε αναρωτιέμαι αν θα “”κρατήσει”‘ οτιδήποτε στο χρόνο.

 


Info:

Η Simon είναι μια πολυτομεακή εννοιολογική καλλιτέχνις το έργο της οποίας συνδέει τη φωτογραφία, τη γλυπτική και την περφόμανς. Η προσέγγισή της με γνώμονα την έρευνα, έχει παράξει ιδιαιτέρως εποικοδομητικά σύνολα έργων όπως τα The Innocents (2002); An American Index of the Hidden and Unfamiliar (2007); Contraband (2010); και το διαδικτυακό Image Atlas (2012); καθώς και το The Picture Collection (2013); Birds of the West Indies (2013–14); and Black Square (2006–), ένα έργο σε εξέλιξη που πραγματεύεται τις συνέπειες των ανθρώπινων εφευρέσεων. Για τη Simon, η φωτογραφία υπήρξε πάντα ένα όχημα για μεγαλύτερες εννοιολογικές ιδέες. Σε συνδυασμό με το κείμενο, οι φωτογραφίες της αποκαλύπτουν τις δομές πίσω από τα συστήματα ελέγχου, από τη γενεαλογία και τα σύνορα ως τη φυτολογία και τη διπλωματία.

 Taryn Simon Bio

 Η Taryn Simon γεννήθηκε το 1975 στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Συλλογές της περιλαμβάνουν το Κέντρο Georges Pompidou, Παρίσι, την Tate Modern, Λονδίνο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φρανκφούρτη, το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες, το Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη και το Solomon R. Guggenheim Museum, Νέα Υόρκη. Εκθέσεις υπό την αιγίδα θεσμών περιλαμβάνουν τις “Taryn Simon: An American Index of the Hidden and Unfamiliar,” στο Μουσείο Whitney για την Αμερικανική Τέχνη, Νέα Υόρκη (2007, μεταφορά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φρανκφούρτη, στο Μουσείο Φωτογραφίας Foam, Αμστερνταμ, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, Αυστραλία και στο Centre for Contemporary Photography, Μελβούρνη, μέχρι το

2010). “A Living Man Declared Dead and Other Chapters,” Tate Modern, Λονδίνο, Neue Nationalgalerie, Βερολίνο (2011, μεταφορά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Νέα Υόρκη, στη Geffen Contemporary του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Λος Άντζελες, στην Corcoran Gallery of Art, Ουάσινγκτον και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ullens, Πεκίνο, μέχρι το 2013). “Contraband,” στο Centre d’Art Contemporain, Γενεύη (2011), “A Polite Fiction,” Ίδρυμα Louis Vuitton, Παρίσι (2014), “Rear Views, A Star-forming Nebula, and the Office of Foreign Propaganda,” στο Jeu de Paume, Παρίσι (2015), 56η Biennale της Βενετίας (2015), “Taryn Simon: Action Research / The Stagecraft of Power,” στο Garage Museum of Contemporary Art, Μόσχα (2016), Galerie Rudolfinum, Πράγα (2016), “A Soldier is Taught to Bayonet the Enemy and Not Some Undefined Abstraction,” στο Albertinum, Δρέσδη (2016), “Taryn Simon: An American Index of the Hidden and Unfamiliar,” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Louisiana, Κοπεγχάγη (2016–17), “Taryn Simon: The Innocents,” στο The Guild Hall Museum, East Hampton, Νέα Υόρκη και “Taryn Simon: Paperwork and the Will of Capital,” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μοντρεάλ, Καναδάς (2017). Η πρώτη εγκατάσταση-περφόρμανς μεγάλης κλίμακας της Simon, An Occupation of Loss (2016), με συνανάθεση από το Park Avenue Armory και την Artangel, έκανε την πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη το 2016 και θα παρουσιαστεί με μια νέα προσέγγιση στο Λονδίνο το 2018.

 Στις 26 Μαϊου, δυο νέες εγκατάστασεις αισθητηριακής εμβύθισης της Simon θα εγκαινιαστούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MASS στο North Adams, Μασαχουσέτη. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης την πρώτη μεγάλη μουσειακή παρουσίαση της διαπρεπούς αρχειακής έρευνας της Simon.

____

PS. Το photologio.gr ευχαριστεί την Gagosian gallery για την πρόσκληση στον φιλόξενο χώρο της και την εικαστικό φωτογράφο, Taryn Simon,  για τη mini συνομιλία που μας παραχώρησε.