
Το Διεθνές Φεστιβάλ της Photometria – παρουσίαση εκθέσεων Saeed Rezvanian & Miho Suzuki
Το φωτογραφικό φεστιβάλ Photometria πραγματοποιεί την 11η κατά σειρά διοργάνωση, με τίτλο «I HAVE A DREAM», παρουσιάζοντας εκθέσεις, φωτογραφικά σεμινάρια και ομιλίες, εργαστήρια, δραστηριότητες για μικρούς εκκολαπτόμενους φωτογράφους, όπως και προβολές ταινιών.
35 καλλιτέχνες παρουσιάζονται σε 11 εκθεσιακούς χώρους δημιουργώντας τον κατάλληλο τόπο συνάντησης μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων, ξένων και Ελλήνων.
Ο φωτογραφικός θεσμός Photometria που έχει καταστήσει τη πόλη των Ιωαννίνων έναν από τους πιο γνωστούς πανευρωπαϊκά φωτογραφικούς προορισμούς, ανοίγει και φέτος το καλοκαίρι για 15 μέρες τις πύλες του σε όσους θέλουν να ασχοληθούν, να μάθουν ή απλά να απολαύσουν τη μαγεία της φωτογραφίας.
Join us in our dream και αυτό το καλοκαίρι από τις 29 Μαΐου μέχρι και τις 9 Ιουνίου. Όλες οι εκθέσεις είναι ελεύθερες στο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, www.photometria.gr
Παρακάτω ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα δύο εκ των φωτογράφων που πρόκειται να λάβουν μέρος στο φεστιβάλ Photometria 2019.
Saeed Rezvanian (ft. Farzaneh Radmehr), “Our Scattered Parts”
Ο Saeed Rezvanian είναι φωτογράφος με συμμετοχή σε αρκετές εκθέσεις από το 2009 μέχρι και σήμερα. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις σε Ταϊλάνδη, ΓΕΩΡΓΊΑ Ιταλία, Μαλαισία, Ιράν, Νότια Κορέα, Σερβία, Αγγλία και Αμερική. Η έκθεση του Saeed Rezvanian θα βρίσκεται στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή (Σούτσου 26) από τις 30/05/2019.
“Our Scattered Parts” Saeed Rezvanian (ft. Farzaneh Radmehr)
Κάθε μνήμη ξεκινάει να εξαφανίζεται καθώς ωριμάζει στο χρόνο.
Ο χρόνος δημιουργεί μνήμες και τις ξεθωριάζει από μόνος του επίσης.
Το να θυμάσαι έρχεται σε αντιπαράθεση με τον χρόνο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης δεν υπάρχει τίποτα να βρεθεί εκτός από μερικά ετερόκλητα στοιχεία.
Αυτή η φωτογραφική δουλειά αφορά τη μνήμη και την απομνημόνευση. Τα πιάτα είναι οι μεταφορές ενός μηχανισμού μνήμης. Τα μέρη που βρίσκονται μαζί φτιάχνουν ένα περιεχόμενο (μνήμη) και κάποια σημεία, καμιά φορά, απουσιάζουν. Από την άλλη πλευρά, τα πιάτα περικλείουν μια ευθραυστότητα μνήμης και ένδειξη ευαισθησίας. Στο έργο έχουν επιλεχθεί παλιές φωτογραφίες από οικογενειακό άλμπουμ κοινών ανθρώπων γύρω στο 1940 με 1970 στο Ιράν.
Υπήρχε ένα επάγγελμα το οποίο λεγόταν “Band-zani”, παλιά στο Ιράν, μέχρι μερικές δεκαετίες πίσω και ένα άτομο που λεγόταν “Band-zan” (επιδιορθωτής) επισκεύαζε σπασμένες πορσελάνες ή πήλινα πιατικά, όπως ένα πιάτο, ένα μπολ, μια κατσαρόλα, … Ο “Band-zan” συνήθως πηγαινοερχόταν από το ένα τέταρτο στο άλλο. Έκανε δύο μικρές τρύπες στις δύο πλευρές της ρωγμής ή στο ελάττωμα της πίσω πλευράς των πιάτων και χτυπούσε δύο λεπτά και μικρά σίδερα ή σύρματα από ορείχαλκο μέσα στις τρύπες και έπειτα έτριβε μια ειδική κόλλα, φτιαγμένη από ασβέστη και λεύκωμα, στη σχισμή και ένωνε τα σπασμένα μέρη. Τα πιάτα θα είναι έτοιμα για χρήση ξανά μετά την επισκευή.
Τα πιάτα είχαν έντονη και συνήθη παρουσία στην καθημερινή ζωή, με χρήση είτε σε δημόσιους χώρους είτε σε προσωπικούς. Τα πιάτα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη δουλειά είναι όλα δείγματα χρησιμοποιούμενων και δημοφιλών πιάτων για το ιρανικό σπίτι μεταξύ περίπου του 1900 και του 1970, όπου κάποια φτιάχτηκαν στο Ιράν και κάποια είναι από το εξωτερικό. Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα, το οποίο είχε ιδιαίτερη δημοτικότητα στις ιρανικές οικογένειες ονομαζόταν “Gol-e-Sorkhi” (Κόκκινο λουλούδι). Το μοτίβο του απεικόνιζε αρκετά κόκκινα τριαντάφυλλα και άνθη ενδιάμεσα σε πράσινα φύλλα σε λευκό φόντο.

Photometria – Miho Suzuki
Miho Suzuki
Η Miho Suzuki έχει μία μεγάλη συμμετοχή στο βιογραφικό της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο όπως Ιταλία, Αμερική, Βουλγαρία, Κορέα και αλλού. Η συμμετοχή της δεν περιορίζεται μόνο στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και στο βίντεο αφού και εκεί έχει λάβει συμμετοχή σε αρκετά φεστιβάλ εντός και εκτός Ευρώπης. Η έκθεση της Miho Suzuki θα βρίσκεται στην Πινακοθήκη των Μελιγγών στη Δωδώνη από τις 30 Μαϊου έως και τις 16 Ιουνίου.
Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης Meliggoi Garden της Γιαπωνέζας φωτογράφου Miho Suzuki στην Πινακοθήκη των Μελιγγών στις 21:00, με την συνοδεία μίας γιαννιώτικης ροκ μπάντας, των Felony Case, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Photometria. Στην έκθεση αναφέρεται και ο Περικλής Παππάς, πρόεδρος του συλλόγου Μελλιγγιωτών Δωδώνης, ο οποίος κάνει λόγο για το πως βρέθηκε και εμπνεύστηκε η συγκεκριμένη φωτογράφος αυτήν την έκθεση. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο της Πινακοθήκης των Μελιγγών Δωδώνης μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
“Meliggoi Garden” Miho Suzuki
«Η φύση είναι ασύγκριτος οδηγός εάν γνωρίζεις πώς να την ακολουθείς». Gustav Carl Jung
Γιατί έφτασα στα μυστηριώδη βράχια των Μελιγγών;
Καθώς περπατούσα στο βουνό στο χωριό των Μελιγγών, συνάντησα έναν κήπο. Τρεις ασύγκριτα σχηματισμένοι βράχοι ήταν τοποθετημένοι στην πλευρά ενός λόφου. Κατευθείαν προσκαλέστηκα να σταθώ δίπλα σε αυτούς τους μυστηριώδεις βράχους. Η θέα από μία πλαγιά ήταν πανέμορφη. Όπως γύρισα να κοιτάξω πίσω μου, έμεινα έκπληκτη καθώς είδα μια ψηλή, χαραγμένη σταυροειδή πέτρα να στέκεται πάνω από έναν λόφο, συμπεριφερόμενη ως οδηγός για να με παρακινήσει να παρατηρήσω το τοπίο σε αυτή την ακριβή θέση. Τρεις βράχοι αποτελούμενοι από φυσικά στοιχεία και μια συμβίωση της γεωμετρίας, με οδηγούν στην εμπειρία της ενεργειακής δίνης του βουνού.
Η ιαπωνική λέξη iwakura, ένας βράχος ως μια έδρα ενός θεού, θεωρείται να είναι ιερός στον Kami, έναν θεό, ο οποίος καλείται να κατέβει για λατρεία. Τέτοιοι βράχοι αντιμετωπίζονται ως ένας σύνδεσμος με τον κόσμο των θεών, και γι’ αυτό θεωρούνται θεϊκοί βράχοι. Σε ολόκληρη την Ιαπωνία, τέτοιοι βράχοι ίσως αναφέρονται σε μια ποικιλία εκφράσεων όπως: «θεϊκής προέλευση πέτρα», «θεϊκή καθιστική πέτρα», «θεϊκής εμφάνισης πέτρα» και το «αποτύπωμα της πατημασιάς του Kami».
Πως ήταν οι μυστηριώδεις πέτρες τοποθετημένες; Ποιος έφτιαξε αυτό τον κήπο; Πολλές ερωτήσεις έτρεχαν στο μυαλό μου. Οι πέτρες και ο κήπος δημιούργησαν μια δίνη που οδηγήθηκε σε θετική ενέργεια δια μέσω των φυσικών στοιχείων, των γεωγραφικών και γραφικών παραγόντων.
Συνέχισα να επισκέπτομαι τον χώρο για να φωτογραφίζω έως το τέλος της παραμονής και του σεμιναρίου μου στους Μελιγγούς. Το τι ανακάλυψα σχετικά με τους βράχους και τον κήπο ήταν μία ακόμη έκπληξη.