MedPhoto Festival 2017-2018 | «Ευρώπη: τα πρόσωπα και ο τόπος»
MedPhoto Festival 2017-2018 | «Ευρώπη: τα πρόσωπα και ο τόπος»
Το να στοχαζόμαστε γύρω από την Ευρώπη σημαίνει να στοχαζόμαστε γύρω από ένα ανοιχτό ερώτημα
έλεγε ο Eric Hobsbawm το 2007 σε διάλεξή του στο Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Βαρκελώνης. Και τίποτα δεν είναι περισσότερο πραγματικό σήμερα από αυτή τη διαπίστωση.
Το φεστιβάλ διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Μάρτιο 2018, διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου.
Λίγα λόγια για το MedPhoto:
Πρόκειται για ένα χαμηλού προϋπολογισμού φεστιβάλ επικεντρωμένο στην φωτογραφία ντοκουμέντου και τον κοινωνικό και καλλιτεχνικό της αντίκτυπο, κάθε μια από τις επιλογές του αποτελεί μια αισθητική και πολιτική θέση.
Ως ένα καλλιτεχνικό, συλλογικό πείραμα, το MedPhoto δοκιμάζει και σε επίπεδο επιμέλειας να ξεφύγει από συνήθεις πρακτικές. Βασική επιλογή που αφορά στον τρόπο έκθεσης των εικόνων είναι αφενός η εκτύπωσή τους με τις πιο υψηλές προδιαγραφές, υπό το πρίσμα της όσο πιο πιστής απόδοσης του οπτικού περιεχομένου και αφετέρου η παρουσίαση όλων των τυπωμάτων στον τοίχο χωρίς κάδρο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια αφηγηματική πρόταση που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο περιεχόμενο παρά στο αντικείμενο που είναι φορέας του. Σε μια τέχνη στην οποία το έργο έχει από κατασκευής το χαρακτηριστικό της τεχνικής αναπαραγωγιμότητάς του επ’ άπειρον, και μάλιστα σε μια εποχή που δεν υπάρχει καν μία μήτρα αναπαραγωγής αντιγράφων, οι έννοιες της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας του αντικειμένου γίνονται αμφιλεγόμενα ζητήματα που επαναπροσδιορίζονται διαρκώς. Και επιπλέον, για να θυμηθούμε και τον Vilem Flusser, στη φωτογραφία η αξία έχει μετατοπιστεί από το πράγμα το ίδιο στην πληροφορία που μεταφέρει. Οι εκθέσεις του MedPhoto επιχειρούν να εκφράσουν τη μετατόπιση αυτή.
Με στέρεα την πεποίθηση ότι ο τρόπος παρουσίασης συμβάλλει σημαντικά στη συνολική συγκρότηση περιεχομένου, το MedPhoto Festival συνιστά μια επιμελητική πρόταση που επανανοηματοδοτεί τα έργα των συμμετεχόντων φωτογράφων εντός μιας νέας αφήγησης. Με τις συγκεκριμένες αυτές τεχνικές και αισθητικές επιλογές έκθεσης των έργων, αυτά, αναπλαισιώνονται και γίνονται στοιχεία ενός ενιαίου συλλογικού έργου, αποφεύγοντας την προσκόλληση στην υλικότητα και δίνοντας έμφαση στο νοηματικό φορτίο.
Παύλος Φυσάκης
καλλιτεχνικός διευθυντής
Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Συνιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας Depression Era και του πολιτιστικού οργανισμού KOLEKTIV8. Έχει δουλέψει πολλά χρόνια με εφημερίδες και περιοδικά και διδάσκει φωτογραφία στην σχολή FOCUS. Έχει εκθέσει την προσωπική του δουλειά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στο BOZART, την Μπιενάλε της Νίκαιας, τη Φωτομπιενάλε Θεσσαλονίκης, τη FetArt στη Γαλλία, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη, κλπ. To 2010 εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα Land Ends το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ελληνικού φωτογραφικού λευκώματος για το 2010.
www.pavlosfysakis.com\
Μαρία Μαραγκού
επιμελήτρια, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Η Μαρία Μαραγκού είναι κριτικός τέχνης – επιμελήτρια, υπεύθυνη του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στη γενέτειρά της το Ρέθυμνο. Εργάστηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία από το 1982 έως το τελευταίο φύλλο, ως κριτικός τέχνης ενώ έχει οργανώνει πάνω από 40 εκθέσεις σε θεσμικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε την επιμέλεια του ελληνικού περιπτέρου στη Μπιενάλε Βενετίας, δύο φορές [1995 και 2011] καθώς και στη Μπιενάλε Σάο Πάολο [1991]. Επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε ζητήματα της σύγχρονης τέχνης που συνδέονται με τη κοινωνία, όπως τη βία, το ρατσισμό ή το προσφυγικό. Είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης [AICA], του ICOM καθώς και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών [ΕΣΗΕΑ].
Χριστίνα Καλλιγιάννη
διεύθυνση παραγωγής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και μετά την ολοκλήρωση των νομικών σπουδών της στο ΕΚΠΑ και στην Αγγλία, σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα. Από το 2002 έχει εργαστεί σαν μαθητευόμενη στο Πρακτορείο Reuters στην Αθήνα και πολλά χρόνια σαν φωτογράφος και συντάκτης σε μια σειρά εκδόσεων ποικίλης ύλης και τεχνικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί της μετάφρασης τεχνικών φωτογραφικών βιβλίων και τα τελευταία χρόνια ασχολείται παράλληλα και με projects στο studio, τόσο εμπορικης όσο και καλλιτεχνικής κατεύθυνσης.
www.studio1812.gr
Μαρίνος Τσαγκαράκης
επιμελητής
Γεννήθηκε (1984) και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε σύγχρονη φωτογραφία στο φωτογραφικό κέντρο “STEREOSIS”, στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της κολεκτίβας “Depression Era”, η οποία καταγράφει το αστικό και κοινωνικό τοπίο της κρίσης στην Ελλάδα. Η δουλειά του έχει προβληθεί σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ, όπως το Mois De La Photo στο Παρίσι, τον Ευρωπαϊκό Μήνα Φωτογραφίας στη Βουδαπέστη, τη Biennale Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, τη Biennale της Αθήνας, το FOCUS Photography Festival στη Βομβάη και στο Fotoistanbul. Επιπλέον, οι φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε σημαντικούς χώρους τέχνης, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Museo de Bogotá, καθώς και σε γκαλερί σε Κανάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη.
Γιώργος Καραηλίας
επιμελητής
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με τη Φωτογραφία. Την τελευταία 15ετία συνεργάστηκε ως photo-editor, ανεξάρτητος φωτογράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής με διάφορους πολιτιστικούς φορείς καθώς και με γραφιστικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. Από το 2010 ασχολείται τόσο με την εξέλιξη ατομικών και συλλογικών πρότζεκτ όσο και με την Οπτική Εκπαίδευση. Το 2015 εκδόθηκε το φωτογραφικό του βιβλίο “EstrangeR” από το γερμανικό εκδοτικό οίκο Kehrer Verlag Heidelberg. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και την Ισπανία κι έχει παρουσιαστεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ (Athens Photo Festival, Cosmos Books Arles, Paris Photo, Fotografia Festival Internazionale di Roma, MedPhoto Festival). Από το 2010 ζει και εργάζεται μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας.
yorgoskarailias.net
Ελένη Παγκαλιά
σύνταξη και επιμέλεια κειμένων, υπεύθυνη τύπου και επικοινωνίας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Απόφοιτη Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1993 διδάσκει και μεταφράζει, ενώ εργάζεται και ως δημοσιογράφος. Ιδρυτικό μέλος της ιστοσελίδας toperiodiko.gr. Ασχολείται συστηματικά με τον σύγχρονο χορό με συμμετοχή σε ομάδες και φεστιβάλ. Το 2015 συνδημιούργησε τη χοροθεατρική ομάδα Blossom Threes. Πρόσφατα, εισήλθε στον κόσμο της φωτογραφίας, συμμετέχοντας στην ίδρυση του ALDEBARAN | Contemporary Photography Hub. www.aldebaran.photo
Δημήτρης Κεχρής
σύνταξη και επιμέλεια κειμένων, έρευνα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει παρουσιάσει σεμινάρια ιστορίας της φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί στο Βυζαντινό Μουσείο, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Float Gallery. Είναι ιδρυτικό μέλος του ALDEBARAN | Contemporary Photography Hub www.aldebaran.photo. Συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού toperiodiko.gr.
Ιωάννα Χρονοπούλου
γραμματειακή υποστήριξη / υπεύθυνη βιβλιοθήκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990 , αποφοίτησε από την σχολή φωτογραφίας Focus School of Art το 2013 και έφυγε για την Γαλλια όπου και συνέχισε της σπουδές της στο Ecole Nationale Supérieure de la Photographie. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2015 οπου και εργάζεται ως photo editor για το περιοδικό Κ της Καθημερινής.
www.ioannachronopoulou.com
Ιωάννης Μαρκάκης
γραφιστικός σχεδιασμός
Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2012 εργάζεται ως designer, κυρίως στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Συμμετέχει συνεχώς σε εκθέσεις του χώρου, καθώς επίσης και σε συνέδρια σχετικά με όλο το φάσμα του design και των εφαρμογών του.
www.imarkakis.com
Βαγγέλης Τάτσης
τεχνική διεύθυνση
Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Από το 2009 μέχρι το 2012 ασχολήθηκε με τη φωτογραφία στην ομάδα του 18ΑΝΩ. Το 2012 αποφοίτησε από την FOCUS School of Arts. Είναι μέλος της κολεκτίβας Depression Era και έχει εκθέσει τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται ως φωτογράφος για περιδικά και εφημερίδες.
www.vaggelistatsis.com
Γιώργος Γαβριλάκης
web coordinator
Αποφοίτησε από τη σχολή FOCUS School of Arts το 2012. Από το 2004 έως το 2012 εργάστησε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο και το 2013 συνεργάστηκε με το περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας ως φωτογράφος και συντάκτης. Συνεχίζει να ασχολείται με τη φωτογραφία και το βίντεο ως ελεύθερος επαγγελματίας.
www.giorgosgavrilakis.com
Όλγα Γκορτσά
υπεύθυνη ιστοσελίδας και κοινωνικών δικτύων
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στην Focus School of Art. Έχει εργαστεί σαν πολιτιστική συντάκτης από το 2001 μέχρι το 2006. Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014 εργάσθηκε σαν web content manager και advertising administrator. Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την φωτογραφία.
www.olgagortsa.com