Performance | “Art Seeds for Thinking Space” | Gim Gwang Cheol  | Γκαλερί ΜΕΤΑΠΟΛΙΣ

Performance | “Art Seeds for Thinking Space” | Gim Gwang Cheol | Γκαλερί ΜΕΤΑΠΟΛΙΣ

Performance | “Art Seeds for Thinking Space” | Gim Gwang Cheol

Γκαλερί ΜΕΤΑΠΟΛΙΣ

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20.30

Ο Cosmos of Cuture, πολιτιστικός οργανισμός παρουσιάζει τον Gim Gwang Cheol από τη Νότια Κορέα και την performance “Art Seeds for Thinking Space”, την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20.30 στην γκαλερί ΜΕΤΑΠΟΛΙΣ, Στοά Καΐρη 6 στο Μοναστηράκι.

Η performance με τίτλο “Art Seeds for Thinking Space” και υπότιτλο ” Physical Power Plant ; the Paper ” αποτελείται από τρία μέρη:
Parτ 1 – Feel the Paper
Part 2 – Physical Power Plant : 20 Cigarettes
Parτ 3 – Language Flower

Μαζί του η επίσης performer από τη Νότια Κορέα, Park Kyeong Hwa που θα παρουσιάσει την performance ” Fishbowl”.
Curator: Evangelia Basdekis

Gim Gwang Cheol


Ακολουθεί κείμενο της Ευαγγελίας Μπασδέκη, που έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης:

Γλώσσα, συνείδηση και σωματικότητα: Στην τριαδική περφόρμανς του Gim Gwang Cheol η γλώσσα γίνεται ο ‘εαυτός’ στο υποκειμενικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται ευλαβικά μπροστά στα μάτια μας. Οικεία αντικείμενα της καθημερινότητας συνυπάρχουν με στοιχεία της φύσης αλλά και με επεξεργασμένα στοιχεία του περιβάλλοντος όπως το μεταμορφώνει η ίδια η κοινωνία. Κι εκεί ανάμεσά τους, το σώμα βρίσκει τη ‘σάρκα’. Η γλώσσα μεταλλάσσει την φόρμα του σώματος, μεταλαμπαδεύει μέσα από αυτό την ίδια την εκφραστική της φύση. Το όπλο του ποιητή –η γλώσσα, η φύση της, τα όριά της, η αναφορά και πάλη της, ορίζει τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Η τέχνη εμπεριέχει σύνορα, με όρους κοινωνικών συμβάσεων και αποκλεισμών, θέτοντας αναγκαστικά όρια περιεχομένου και μορφής.
Ο Gim Gwang Cheol, δεν περιορίζει τον πολιτικό του λόγο στην προσωπική βιωματική εμπειρία – τις μνήμες από τη μιλιταριστική δικτατορία που αναγκάστηκε να παρατηρήσει ως παιδί στην πατρίδα του. Προτιμά στον πυρήνα της κοινωνικής μνήμης να αντιπαραθέτει και να μετουσιώνει μια νέα υποκειμενική τυπολογία, κώδικες Εικόνας που εμπεριέχουν μια οικουμενική ανασύσταση των φυσικών και των πολιτικών ορίων. Η πόλη, η κοινωνία, προκαλεί με τη δύναμη της εικονογραφημένης της ιστορίας.
Το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώνεται ο λόγος γίνεται το φετίχ της γλώσσας, το τσιγάρο γίνεται το εργαλείο της καταναλωτικής συνείδησης, το λουλούδι απομακρύνεται από τη φύση και γίνεται το σύμβολο αυτής. Η δράση και ο κινητικός λόγος του Gim Gwang Cheol είναι μυστικιστική αλλά εν μέρει και βαθιά ειρωνική. Τα πιθανά σενάρια της βελτιστοποίησης του σώματος διέπονται από ένα σκωπτικό φάσμα. Ο εξορθολογισμός της σφοδρής επιθυμίας, η σχέση των εσωτερικών ισορροπιών και οι εξωγενείς παράγοντες γίνονται μια ‘αρχιτεκτονική’ συνάντηση συγκεντρωμένη στις καταγραφές του παρελθόντος. Στη συνέχεια της δράσης, πρωταγωνιστεί κι ένα φετιχιστικό πολιτισμικό σύμβολο, το τσιγάρο. Κάθε κίνηση στο πολυδιάστατο έργο του Cheol, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη λογική και τη μη-λογική, στο ‘όλο ‘ και το τίποτα’.
Είναι αυτή η διάσταση που κάνει το έργο βαθιά πολιτικό. Η γλώσσα γίνεται ο τόπος της αμφισημίας, τροποποιεί το περιβάλλον και διασπά τον άνθρωπο ανάμεσα στην αποκάλυψη και τη συγκάλυψη. Στις φιλελεύθερες κοινωνίες η συμβολοποίηση της υποκειμενικότητας ακρωτηριάζει τη δημοκρατία δίνοντας χώρο κι εξουσία στον σεξισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Με γνώμονα την ελευθερία του λόγου και τη δύναμη της έκφρασής του μέσα από το σώμα, διενεργείται ένα επιτελεστικό έργο, το οποίο μετουσιώνει το λεκτικό πλέγμα σε ανθρωπιστικό λόγο. Με βαθιές αναφορές στις παραδόσεις του βουδισμού και του ταοϊσμού ο καλλιτέχνης δε διστάζει να ασκήσει κριτική σε κάθε είδους επιβολή πειθαρχίας και ιεράρχησης με αναφορά στον δυτικό φιλελεύθερο πρόταγμα και την Oργουελική θέαση της επιθυμίας της εξουσίας.
Στο έργο του Cheol είναι μια διαλεκτική για τη σχέση ανάμεσα στην επιθυμία της εξουσίας και την αδιάβλητη ικανότητα του εαυτού να ορίζεται μέσα από τη γλώσσα, τη συνείδηση και τη σωματικότητα που ορίζει η δυναμική της φύσης.

Ο μη κερδοσκόπος οργανισμός τέχνης Global Art Making Net work seeks, της οποίας διατελεί διευθυντής ο Gim Gwang Cheol θα συνεχίσει τη διοργάνωση περφόρμανς σε πόλεις της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18.00-20.00 ο Gim Gwang Cheol θα πραγματοποιήσει ένα workshop με ελεύθερη είσοδο στο χώρο του Cosmos of Culture στην Δάφνη, οδός Σεφέρη 7 (στάση Μετρό Αγ. Ιωάννης, απέναντι από τον κινηματογράφο ΝΑΝΑ Cinemax Cyta, Λ. Βουλιαγμένης 179).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Τηλέφωνο επικοινωνίας και συμμετοχές: 2109769271


Info:
METAPolis* | Γκαλερί ΜΕΤΑΠΟΛΙΣ
Στοά Καΐρη 6, Μοναστηράκι, Αθήνα 105 51,
Σταθμός Μοναστηράκι
Χάρτης: https://goo.gl/maps/7uHiTCpxVWN2
210.32.53.550, 6945856877,  info@metapolis.gr
url: www.metapolis.gr | Like: @Metapolis Gallery | Follow: @metapolis_ph | Instagram: @metapolis_photography | Artsy @metapolis
Event: https://goo.gl/maps/7uHiTCpxVWN2

*Ο Χώρος δεν διαθέτει πρόσβαση με ανελκυστήρα
*Ο Χώρος δεν διαθέτει προσωρινά πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα