ACvsX | Tolerance(s) | Μαρία Ζυγομαλά

Σε αυτήν την ενότητα το photologio θα παρουσιάζει σε εβδομαδιαία βάση το έργο καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στην έκθεση “Tolerance(s) – Ανοχές”. Την επιλογή των έργων, την επιμέλεια και τον συντονισμό παραγωγής της έκθεσης έχουν αναλάβει οι συνεργάτες της Artifactory Κώστας Ιωαννίδης και Ελένη Μουζακίτη

English Version

Μαρία Ζυγομαλά – Ενσυναίσθηση

Στο έργο αυτό παρουσιάζω την πίεση που νιώθουν οι άνθρωποι ζώντας σε μια κοινωνία.
Η Ενσυναίσθηση είναι αυτή η βασική και αναγκαία συνθήκη, που εγγυάται την ανθρώπινη ποιότητα στην κοινωνική ζωή.

Μαρία Ζυγομαλά – Videostill από το έργο “Ενσυναίσθηση
Empathy”

Ποια ήταν τα κίνητρα που σε οδήγησαν στην απόφασή σου να συμμετάσχεις στη συγκεκριμένη έκθεση;
Το θέμα της έκθεσης ήταν πρόκληση για εμένα και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να περιγράψω μια διαδρομή μεταμόρφωσης. Με αφετηρία την Ξενοφοβία και τερματισμό την Φιλοξενία ξεκινά, διαμέσου της Ενσυναίσθησης που λειτουργεί σαν καταλύτης, η διαδικασία αυτή της κοινωνικής ζύμωσης.

Με ποιον τρόπο μεταφέρονται στο κοινό μέσω του συγκεκριμένου έργου σου μηνύματα συμπερίληψης, σεβασμού και ανοχής στην ετερότητα;
Η σφαιρική Γη είναι το σύμβολο όλων των διαφορών, καθώς δέχεται την πίεση των απανταχού πολιτισμών. Μέσω αυτής της δύναμης που εξασκείται επάνω της, συρρικνώνεται και αναρροφάται προς το εσωτερικό της, για να πλαστεί σε νέα μορφή, συμπεριλαμβάνοντας έτσι όλα τα ετερόκλητα συστατικά που εμπεριέχει, με συνοχή και αρμονία.

Πιστεύεις πως η Τέχνη έχει τη δύναμη να ευαισθητοποιήσει συμπολίτες μας κατά του ρατσισμού και να επηρεάσει τις κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ισότητας και της αποδοχής του Άλλου;
Η Τέχνη είναι το εργαλείο, το φως, ο σπινθήρας που προκαλεί τον άνθρωπο στη συμμετοχή. Είναι ο εν δυνάμει καταλύτης που μπορεί και αφυπνίζει την διάκριση του καθενός να δει νοητικά με διαύγεια ότι, η αποδοχή της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Έτσι, συνεπώς, μέσω της επαύξησης και διαμοιρασμού του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, το δίκαιο συμπίπτει με το επωφελές για όλους.

Βιογραφικό
Η Μαρία Ζυγομαλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στην Ρώμη και Οδοντιατρική στην Αθήνα. Παρακολούθησε τα Εργαστήρια Φωτογραφίας και Σκηνογραφίας στην Α.Σ.Κ.Τ. (2017-2018) και on line μαθήματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Ν. Υόρκης Μ.Ο.Μ.Α (2018-2020).

-Συμμετοχή σε Εκθέσεις:
1987 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 7ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, Πειραιάς
2004 Bread and Butter, Fashion Show, U Potsdamer Platz,  Berlin
2015 Ρόδος Παλλάς, 35ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, Ρόδος

2016 Μέγαρο Μουσικής, 36ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, Αθήνα
2013 “Αθήνα Θέα”, 4η Athens Biennale, Αθήνα
2015 “Fenétres sur Athènes”, Cité de l’ architecture et du Patrimoine, Παρίσι
2016 “Αθήνα Θέα”, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

2018 Review 18, Α.Σ.Κ.Τ, Αθήνα
2020 “Μετα-φραστές” Platforms Project, Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνα
-Βιβλία, Παρουσιάσεις:

2016, ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ, εκδόσεις Άγρας
2018, Review 18, επιμέλεια έκδοσης Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος
2019, Ηχώ των Δημοπρασιών, 7 Σεπτεβρίου 2019, Αθήνα

Μαρία Ζυγομαλά – Videostill από το έργο “Ενσυναίσθηση
Empathy”

Maria Zygomala – Empathy

Through this artwork, I chose to present the pressure that humans live under within societal norms.
Empathy arises as this basic and crucial social condition, that guarantees the safeguarding of its humane nature within such communal life.

What motivated you to participate in this exhibition?
The subject matter of this art project was both a challenge and an opportunity for me to describe a transition from the departure start of Xenophobia to the endpoint destination of Philoxenia.Such a process of social transformation is made possible in this case via the catalyst of Empathy that brings forth the new positive attitude.

How does this work convey to the audience the message of inclusion, respect and tolerance?
The Earth being a Globe becomes the symbol, that receiver of a pressuring force being applied by all different cultures, upon it. As a result of such, its total maze shrinks and ends up being sucked within its core, only to be melt and reshaped into a new form incorporating the plethora and variety of its consisting ingredients, embracing harmony and synthesis.

Does Art have the power to raise awareness against racism and lead societies towards equality and acceptance?
Art is the tool, the light, the sparkle that invites us, humans, to participate and join in. It becomes the catalyst of all possible things to be, that can awaken and sharpen our intellect. Thus we can reach new heights of mental clarity and come to the conclusion that diversity and its acceptance equals the provision of equal opportunities to the larger society. In consequence, the resulting increase and wider distribution of such social wealth end up confirming to the average citizen a win-win scenario i.e. that being fair is also of benefit to all.

Bio
Maria Zygomala was born in Athens. She studied Medicine in Rome and Dentistry in Athens. She attended the Photography and Stage Workshops at ASFA (2017-2018) and online courses at the Museum of Modern Art in New York, Μ.Ο.Μ.Α (2018-2020)
-Participation in art exhibitions:
1987 Peace and Friendship Stadium, 7th Panhellenic Dental Conference, Piraeus
2004 U Potsdamer Platz , Bread and Butter, fashion show , Berlin
2015 Rhodes Pallas, 35th Panhellenic Dental Conference, Rhodes
2016 Concert Hall, 36th Panhellenic Dental Conference, Athens
2013 4th ATHENS BIENALE, ATHINA THEA, Athens.
2015 Cité de l ’architecture et du Patrimoine, Fenétres sur Athènes, Paris
2016 Benaki Museum, ATHINA THEA, Athens
2018 A.S.F.A , Review 18, Athens
2020 Platforms Project A.S.F.A Kessanlis ,“Metà-frastes”  kiss of life.
-Books, Presentations
2016, ATHENS THEA, Agra publications
2018, Review 18, edited by Kostas Ioannidis, Eleni Mouzakiti, Lambros Papanikolatos
2019, Echo of the Auctions, September 7, 2019, Athens

 zygomalamaria.blogspot.com
 Zygomala Maria
 maria_zygomala


Η έκθεση Tolerance(s) είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έργου “Art and Culture vs Xenophobia // Τέχνη και πολιτισμός ενάντια στην ξενοφοβία“, τον Μάιο 2021 στο Σεράφειο στην Αθήνα και τον Ιούνιο στη Νορβηγία. Το “Art and Culture vs Xenophobia // Tέχνη και πολιτισμός ενάντια στην ξενοφοβία” αντιμετωπίζει, με εργαλεία τις τέχνες και τον πολιτισμό, τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και της ρητορικής μίσους, τα οποία αναπτύσσονται σε περιβάλλον έλλειψης συμπερίληψης και ανοχής για τον Άλλο. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Artifactory και εταίρους το Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και το “Baumstrasse -Ο Δρόμος με τα Δέντρα“. 

Το πρόγραμμα Active citizens fund είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr