Το χωριό όλων μας, το χωριό του Κουστουρίτσα

Το χωριό όλων μας, το χωριό του Κουστουρίτσα

Το χωριό όλων μας, το χωριό του Κουστούριτσα

Για να αντέξεις τον παραλογισμό αυτού του κόσμου, χρειάζεται μπόλικη δόση τρυφεράδας ανάκατης με φαντασία

  Εμίρ Νεμάνια Κουστουρίτσα

Φωτογραφίζει και γράφει ο Στέφανος Χρόνης*

Στέφανος Χρόνης

Ο Σκηνοθέτης
Το γέλιο και το κλάμα βρέθηκαν και ενώθηκαν και ομόνοιασαν με τέτοια ορμή και τέτοια τρέλα. Ποτέ πριν, πουθενά στο σινεμά σε τέτοιο παράλογο μέγεθος, παρά μόνο στις ταινίες του Εμίρ. Ο Εμίρ με μια φρενιασμένη ζώση, με μια σφιχτή αγκαλιά  έν(ι)ωσε τη χαρά με τη λύπη. Με μια περιτύλιξη άρπαξε και κόλλησε τη κωμωδία με τη τραγωδία. Με  μια γλυκόπικρη περιστροφή ένα κουβάρι έκανε το χτες με το σήμερα και τσακώθηκαν με το αύριο. Με μια σπείρωση ταύτισε τη ζωή με το θάνατο, τη κραυγή με τη σιωπή.  Και έκτοτε δεν χωρίστηκαν ποτέ τα παραπάνω, όλα μαζί κούρνιασαν σε κυκλικές γωνίες και ξεκίνησαν το σταμάτημα.

Στέφανος Χρόνης

Η Απαρχή ενός ονείρου
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα είχε δηλώσει:  “Έχασα την πόλη μου –το Σεράγεβο- κατά τη διάρκεια του πολέμου. Γι’ αυτό ήθελα να φτιάξω το δικό μου χωριό. Εκεί θα οργανώσω σεμινάρια, για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν να κάνουν σινεμά, συναυλίες, κεραμικά, ζωγραφική. Είναι το μέρος που θα ζήσω και που θα μπορούν να έρχονται κατά καιρούς κάποιοι φίλοι. Θα υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι κάτοικοι που θα δουλέψουν. Ονειρεύομαι έναν ανοιχτό χώρο με πολιτιστική ποικιλομορφία”. Αποφάσισε να χτίσει εδώ το σπίτι του και ταυτόχρονα μια εστία τέχνης, οικολογίας και ειρήνης με πολύ σινεμά. Ο Kusturica γεννήθηκε το 1954 στο Σαράγεβο, στη σημερινή πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Έφυγε από την πόλη του το 1992, λόγω του πολέμου και δεν ξαναγύρισε. Χαρακτηριστικά λέει «έχασα μια πατρίδα και βρήκα μία άλλη».

Στέφανος Χρόνης

Το χωριό μας
Tο Küstendorf (στα Σέρβικα το χωριό του Κουστούριτσα) είναι γνωστό και ως Drvengrad (δηλαδή στα Σέρβικα η Ξύλινη πόλη) και με το όνομα Mećavnik (όνομα   δανεισμένο από το διπλανό χωριό και σημαίνει η Πόλη που οι Θύελλες είναι πολύ Πιθανές…).  Είναι το παραδοσιακό χωριό που έχτισε ο Σέρβος σκηνοθέτης Emir Kusturica κατά τη διάρκεια γυρισμάτων  της ταινίας του Life Is a Miracle από το 2003 έως το 2004. Βρίσκεται κοντά στο κωμόπολη  Mokra Gora στη δυτική Σερβία, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία. Στο οικολογικό χωριό όλα είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, ξύλο και πέτρα. Τα πάντα είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και η σιωπή του χωριού είναι η πιο… πολύβουη μελωδία που μπορεί να ακούσει άνθρωπος. Ξύλινα κουκλίστικα σπίτια,  γκαλερί, το καφέ με τους κόκκινους και μωβ χυμούς από φρούτα του δάσους, το κατάστημα δώρων και το σπίτι του ίδιου του σκηνοθέτη, που αναγνωρίζεται εύκολα από το ανάγλυφο ενός αναρριχώμενου άνδρα, στον τοίχο. Στο βάθος του κεντρικού δρόμου, η ξύλινη εκκλησία του Αγίου Σάββα, μιας και ο Κουστουρίτσα βαπτίστηκε πριν λίγα χρόνια, ορθόδοξος. Παντού ζωγραφιές που σε κάνουν να νιώθεις παιδί ή ερωτευμένος ή και τα δύο μαζί.  Ζωγραφισμένα λουλούδια, πολύχρωμα παπούτσια, ζευγάρια που φιλιούνται παθιασμένα, ζευγάρια ανάμεσα σε γλυπτά σαρκαστικά.  Ομορφονιές, παλικάρια και τέρατα. Θαύματα και παγίδες. Όπως στα παραμύθια, όπως στη ζωή. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται στην περιοχή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απ’ τις περίπου 20 αγελάδες που διαθέτει το χωριό, χρησιμοποιούνται στα εστιατόριά του, και …απαγορεύεται η κόκα κολα…

Στέφανος Χρόνης

Το Σινεμά σε ένα Αναρχικό φεστιβάλ
Το χωριό έχει μια βιβλιοθήκη με το όνομα Ivo Andrić , και ένα θέατρο που πήρε το όνομα του Stanley Kubrick. Οι δρόμοι του χωριού φέρουν τα ονόματα διαφόρων ατόμων που ο Kusturica έχει μεγάλη εκτίμηση ή θεωρεί ότι είναι σημαντικά: Nikola Tesla, Ernesto “Che” Guevara, Diego Maradona, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Joe Strummer, Novak Djokovic, Abbas Kiarostami, Bruce Lee. Υπάρχει η πλατεία Μαραντόνα αφού ο Εμίρ Κουστουρίτσα είναι προσωπικός φίλος με τον διάσημο ποδοσφαιριστή, ειδικά μετά τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας-ντοκιμαντέρ «Μαραντόνα», βασισμένη στην πολυτάραχη ζωή του Αργεντινού άσου των γηπέδων. Και η πλατεία Andrei Tarkovsky, επίσης σε ένα σταυροδρόμι υπάρχει ένα άγαλμα του Τζόνι Ντεπ σε φυσικό μέγεθος. Από το 2008, το χωριό φιλοξενεί το ετήσιο διονυσιακό σινεφίλ Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής, το οποίο προβάλλει ταινίες και μουσική από όλο τον κόσμο σε 3 κινηματογραφικές αίθουσες. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι μοναδική. Νιάτα κάθε ηλικίας, τρελό κέφι και σινεμά. Κι όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα απεριόριστης φιλοξενίας, οικογενειακής γιορτής και βαλκανικού μουσικού παραληρήματος.

Στο χωριό του Κουστουρίτσα


*Ο Στέφανος Χρόνης είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Εργάζεται ως μαθηματικός σε δημόσιο σχολείο. Του αρέσει να εκφράζεται μέσα από τη φωτογραφία. Πιστεύει ότι η φωτογραφία μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει και να οδηγήσει σε κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο ερώτημα τι, πώς, γιατί  συμβαίνει γύρω μας, προκαλώντας το ενδιαφέρον για τόπους, ανθρώπους και κουλτούρες. Του αρέσει να φωτογραφίζει λαογραφία – εθνογραφία και κοινωνικό ντοκουμέντο στις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες του είναι ένας συνδυασμός φωτογραφίας δρόμου, ρεπορτάζ και ταξιδιωτικής φωτογραφίας.
https://www.instagram.com/stefanos.chronis/
https://www.flickr.com/photos/stefanos_chronis/albums