
Το φως και το χρώμα
Με τον όρο φως αναφερόμαστε σε εκείνη την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χαρακτηρίζεται από το μήκος και την συχνότητα.
Ως φως αντιλαμβανόμαστε ακτινοβολίες ορατές στο ανθρώπινο μάτι και έχουν μήκος κύματος 400 νανόμετρα (Ιώδες) εως 700 νανόμετρα (Ερυθρό).
Ίσως αυτές οι πληροφορίες και εκείνες που θα ακολουθήσουν να μοιάζουν υπερβολικές ή ακόμα και κουραστικές για εκείνον που θα πιάσει τώρα την φωτογραφική του μηχανή αλλά ουσιαστικά η φωτογραφία είναι η καταγραφή του φωτός οπότε αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρχει φως δεν υπάρχει φωτογραφία.
Όσο προχωράμε με αυτές τις συναντήσεις μας, εδώ στο Photologio.gr, αλλά και όσο φωτογραφίζουμε γύρω μας θα δούμε ότι η σωστή χρήση του φωτός είτε φυσικού είτε τεχνητού , είναι εκείνος ο παράγοντας που θα μπορεί να μεταμορφώσει τις φωτογραφίες μας.
Είναι σύνηθες χαζεύοντας φωτογραφίες άλλων ή και δικές μας να βλέπουμε μια πολύ ωραία αποτύπωση μιας στιγμής η οποία μπορεί να πέρασε και από κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας αλλά να παρατηρούμε ότι υπάρχει ασάφεια του τι βλέπουμε στις σκιές , να έχουμε άτονα χρώματα ,σκιές κάτω από τα μάτια, έντονα καψίματα σε σημεία της εικόνας κ.α. τα οποία είναι συνέπεια της λαθεμένης χρήσης του φωτός.
Θα επανέλθουμε στην πορεία στο φως και την χρήση του αφού τώρα δούμε ακόμα μια ιδιότητά του πολύ σημαντική για την φωτογραφία αλλά και για την ίδια την ζωή και δεν μιλάμε για τίποτα άλλο παρά για το χρώμα.
Ως χρώμα αντιλαμβανόμαστε μια συγκεκριμένη συχνότητα αυτή τη φορά της ακτινοβολίας του φωτός.
Μονοχρωματικό ονομάζεται το χρώμα που έχει μια και μόνο συχνότητα ενώ όταν προστίθενται δυο η περισσότερες συχνότητες μας δίνουν ένα νέο χρώμα.
Για την πιο εύκολη κατανόηση αυτού ας φανταστούμε μια ηλιόλουστη μέρα. Το μάτια μας αντιλαμβάνονται το φως στο περιβάλλον σαν λευκό, όμως αυτό το λευκό ηλιακό φως είναι αποτέλεσμα πολλών συχνοτήτων τις οποίες μπορούμε να φιλτράρουμε μέσα από μια ξαφνική βροχή και την εμφάνιση του ουράνιου τόξου που θα μας επιτρέψει να δούμε τις συχνότητες (χρώματα) που δίνουν το λευκό φως.
Σε αυτό το σημείο θα μιλήσουμε για ένα κατά συνθήκη ψέμα, ας μου επιτραπεί ο όρος, για τα χρώματα που βλέπουμε γύρω μας στα υλικά (όπου υλικά σημαίνει τα πάντα γύρω μας ακόμα και ο εαυτός μας).
Κάθε υλικό χρωματίζεται από το φως, για παράδειγμα λέμε η μπλούζα του Κώστα έχει πολύ ωραίο κόκκινο χρώμα. αλήθεια είναι ότι η μπλούζα του Κώστα που είναι κατακόκκινη, έχει όλα τα υπόλοιπα χρώματα σαν υλικό εκτός του κόκκινου.
Όταν το φως χτυπάει ένα υλικό, εκείνο ανάλογα με την σύστασή του αποφασίζει ποιες συχνότητες θα απορροφήσει και ποιες θα στείλει πίσω στο περιβάλλον. Οπότε εκείνη η πολύ όμορφη κόκκινη μπλούζα απορροφά κάθε άλλο χρώμα (συχνότητα) και ανακλά μόνο το κόκκινο ή και άλλα χρώματα με μειωμένη συχνότητα ώστε αυτές οι συχνότητες να γίνουν αντιληπτές από τα μάτια μας και να μπορούμε να μιλήσουμε για την κόκκινη απόχρωση που βλέπουμε.
Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι αν η μπλούζα ήταν λευκή θα μιλούσαμε για ανάκλαση όλων των συχνοτήτων που την χτυπούν και αντίστοιχα για απορρόφηση όλων αν ήταν μαύρη.
Μέσα από όλα αυτά καταλήγουμε στο συμπέρασμα που λέει ότι όπου υπάρχει φως υπάρχει και χρώμα, όπου δεν υπάρχει φως δεν υπάρχει χρώμα. Οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε, από το κινητό μας τηλέφωνο μέχρι μια λεοπάρδαλη, στην ολική έλλειψη φωτός τα πάντα είναι άχρωμα (ουσιαστικά δεν τα βλέπουμε καν).
Επιστρέφοντας στα πιο φωτογραφικά να πούμε για το χρώμα ότι
α) το μήκος κύματος στην μέγιστη τιμή χαρακτηρίζεται από την χροιά ( Hue )
β) Η ισχύς χαρακτηρίζεται από την φωτεινότητα ( luminance )
γ) Η καθαρότητα της μιας μόνο συχνότητας από τον κορεσμό ( Saturation )
Πριν περάσουμε στα πιο ενδιαφέροντα και πιο καθημερινά που έχουν να κάνουν με το κάδρο, τους φωτογραφικούς κανόνες, τα είδη κτλ θα αναφερθούμε στα χρωματικά μοντέλα, τα βασικά και συμπληρωματικά χρώματα, την θερμοκρασία Kelvin άλλα και την Αγία Τριάδα της έκθεσης του φωτός.
Μέχρι τότε μείνετε συντονισμένοι στο Photologio.gr και αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε τον κόσμο και την φωτογραφία μέσα από τα ματιά άλλων ανθρώπων που παραχώρησαν συνεντεύξεις εδώ.
Νικόλας Πολάτος
Web site: http://www.shootingr.com/
Instagram: https://www.instagram.com/nikolas_polatos/
Fb: https://www.facebook.com/Polatosnikolas
(photo άρθρου: SteveMcCurry)