Τι φωτογραφική μηχανή να αγοράσω;

Τι φωτογραφική μηχανή να αγοράσω;

Με αφορμή το καλοκαίρι, τις εκπτώσεις αλλά και πολλά ερωτήματα που διαβάζω στα social media θα κάνω μια παρένθεση στα όσα λέγαμε για το φως και θα πιάσω ένα θέμα – ερώτηση που μας έχει ήδη απασχολήσει ή θα μας απασχολήσει.
Θα προσπαθήσω με όσο λιγότερα και απλά λόγια μπορώ να απαντήσω στο εξής ερώτημα
“Ποια φωτογραφική μηχανή να αγοράσω”;
Ας δούμε λίγο τι κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών θα συναντήσει κάποιος που θα επισκεφτεί ένα κατάστημα του είδους.
1. Compact
2. Mirrorless
3. Dslr
Μέσα σε αυτές τις 3 βασικές κατηγορίες υπάρχουν υποκατηγορίες ανάλογα με το τι μας δίνει από θέμα χαρακτηριστικών η φωτογραφική μηχανή οπότε πιάνοντας τα πιο βασικά είδη αυτομάτως έχουμε
1. Compact
– Bridge
2. Mirrorless
– High End Mirrorless
3. Dslr
– Entry
– Mid-Range
– High End
– Professional

Οι compact φωτογραφικές μηχανές είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας. Μικρό μέγεθος, δεκάδες χρώματα και αρκετά ελκυστικές τιμές.
Οι Bridge μας δίνουν κάποια «καλούδια» ,που δεν περνάνε απαρατήρητα και κάποια από αυτά είναι το πολύ μεγάλο ζουμ και κάποιες περιορισμένες δυνατότητες M ( manual mode ). Αν θες να έχεις μια φωτογραφική μηχανή καλύτερη από το κινητό σου με πολλές προεγκατεστημένες αυτόματες λειτουργίες με δυνατότητα ακόμα και να την βυθίζεις μέσα στην θάλασσα χωρίς να έχεις τον πονοκέφαλο τεχνικών γνώσεων φωτογραφίας τότε η κατηγορία αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Οι Mirrorless είναι ο νεότερος παίκτης ανάμεσα στην κατηγορίες και θα λέγαμε ότι ενσωματώνουν περίπου το μέγεθος μιας compact μηχανής με τις δυνατότητες μιας Dslr. Με σχεδιασμό, που θυμίζει παλιές φωτογραφικές μηχανές φιλμ, σαφώς ποιοτικότερη κατασκευή από τις compact, δυνατότητα εναλλαγής φακών και μέγεθος που δεν απαιτεί μια βαλίτσα μεταφοράς σίγουρα θα κάνουν την καρδιά μας να χτυπήσει λίγο πιο γρήγορα. Οι High End της κατηγορίας είναι επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές και συγκρίνονται με την κατηγορία High End Dslr.

Στην κατηγορία των Dslr θα σταθούμε περισσότερο και θα δούμε μια μια κατηγορία ξεχωριστά.
Εδώ λοιπόν ξυπνάει ο καταναλωτής μέσα μας και η δίψα για καλύτερο εξοπλισμό που στο μυαλό μας ίσως σημαίνει καλύτερες φωτογραφίες. Στην ερώτηση: Αν αγοράσω μια Dslr κόστους 1000€ θα βγάζω καλύτερες φωτογραφίες από μια compact των 100€; Η απάντηση είναι όχι αλλά θα επανέλθω στη συνέχεια σε αυτό.
Οι Entry Level απευθύνονται σε αρχάριους χρήστες και σε εκείνους που αποφασίζουν να μπουν τώρα στον κόσμο της φωτογραφίας και θέλουν κάτι καλύτερο από θέμα δυνατοτήτων σε σχέση με μια compact μηχανή και ταυτόχρονα δεν θέλουν να ξοδέψουν πάρα πολλά χρήματα. Οι τιμές τους ανεξάρτητα εταιρίας κυμαίνονται από 300 έως 600€ σαν σώμα. Ο λόγος που απευθύνονται σε αρχάριους χρήστες είναι η έλλειψη δυνατοτήτων όπως η απουσία εσωτερικού μοτέρ εστίασης, απουσία δεύτερου περιστροφικού επιλογέα και οθόνης Lcd στο πάνω μέρος της μηχανής, τα λιγοστά σημεία εστίασης κ.α .
Οι Mid-Range έχουν κόστος σώματος από 700 έως 1100€ περίπου. Εδώ μιλάμε για ένα άλμα σε σχέση με τις Entry γιατί αλλάζουν σχεδόν όλα εκτός από ένα χαρακτηριστικό, τον αισθητήρα που παραμένει Crop Frame. (Θα μιλήσουμε σε μελλοντικό άρθρο για τους τύπους αισθητήρων). Τα βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις Entry είναι η παρουσία πλέον εσωτερικού μηχανισμού εστίασης, παρουσία δεύτερου επιλογέα και οθόνης Lcd στο πάνω μέρος, ανθεκτικά σώματα σε καιρικά φαινόμενα, πολλά περισσότερα σημεία εστίασης και επιλογές εστίασης, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, διπλές υποδοχές μνήμης κ.α . Απευθύνονται σε πιο προχωρημένους χρήστες που έχουν περισσότερες γνώσεις και ανάγκες από την κατηγορία Entry.
Οι High End κοστίζουν από 1500 έως 3000€ περίπου. Σε αυτήν την κατηγορία συναντάμε για πρώτη φορά αισθητήρα τύπου FX. Όλα τα υπέρ των Mid-Range φωτογραφικών μηχανών υπάρχουν εδώ βελτιωμένα και πλέον μπαίνει στο παιχνίδι το μεγάλο μείον των άλλων κατηγοριών σαν θετικό και δεν μιλάμε για κάτι άλλο από το ISO. Η διαχείριση του ISO που πλέον μπορεί να ανέβει κατά πολύ μας επιτρέπει να έχουμε καθαρότερες και πιο φωτεινές εικόνες σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Με αισθητήρες FX, πολλαπλά σημεία εστίασης και πολλές επιλογές εστίασης, με πιο προστατευμένα σώματα, με επιλογές φωτομέτρησης ακόμα και των Highlights κ.α. μιλάμε για μηχανές που απευθύνονται σε επαγγελματίες.
Φτάνοντας στην κορυφή της πυραμίδας συναντάμε την κατηγορία Professional. Το κόστος εδώ εκτοξεύεται στα 4000€ και άνω. Με ενσωμάτωση όλων των χαρακτηριστικών της σειράς High-End, με ταχύτητες λήψης που ξεπερνούν τα 12 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με το ISO να είναι διαχειρίσιμο σε πολλαπλάσιες τιμές αλλά και με σώματα που αντέχουν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες αναμφίβολα μιλάμε για τον «Βασιλιά». Απευθύνονται ξεκάθαρα σε επαγγελματίες που θέλουν να φωτογραφίζουν κάτω από ακραίες συνθήκες είτε φωτογραφικές είτε περιβαλλοντικές είτε και τα δυο ταυτόχρονα.

Μετά από αυτήν την πολύ σύντομη ανάλυση των κατηγοριών θα επανέλθω στην αρχική ερώτηση που ήταν ποια φωτογραφική μηχανή να αγοράσω.
Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις ανάγκες μας, να ξέρουμε τις δυνατότητες μας και τις δυνατότητες της αγοράς μας. Η λύση «ας πάρω αυτό γιατί μου αρέσει και θα το μάθω» είναι η αιτία που καθημερινά πουλιούνται δεκάδες φωτογραφικές μηχανές σε social media σελίδες.
Μια compact φωτογραφική μηχανή που δουλεύει σε αυτόματη λειτουργία θα μας δώσει σχεδόν την ίδια φωτογραφία με μια μηχανή δεκαπλάσιας αξίας εφόσον την δουλεύουμε σε αυτόματη λειτουργία.
Σταματάμε να αποφασίζουμε βάσει χρώματος, megapixels, τελευταίου μοντέλου και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά πώς αν θέλουμε να μπούμε σε μια δυνατή κατηγορία θα πρέπει να έχουμε διάθεση για συνεχή μάθηση και ενασχόληση.

Μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή δεν θα μας δώσει καλύτερες φωτογραφίες επειδή κοστίζει ένα «σκασμό» λεφτά. Θα μας δώσει τις δυνατότητες εκείνες που μέσα από τις γνώσεις και την τριβή μας με την φωτογραφία θα μπορέσουμε αξιοποιώντας κάθε της δυνατότητα να απογειώσουμε το φωτογραφικό μας θέμα.

Νικόλας Πολάτος

Web site: http://www.shootingr.com/
Instagram: https://www.instagram.com/nikolas_polatos/
Fb: https://www.facebook.com/Polatosnikolas