“Smartphone ή φωτογραφική μηχανή;” του Γιώργου Βασιλειάδη

“Smartphone ή φωτογραφική μηχανή;” του Γιώργου Βασιλειάδη

Γράφει ο Γιώργος Βασιλειάδης
Για μια σειρά λόγους, η φωτογραφία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ενασχόληση των ανθρώπων με αυτήν (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά), συγκριτικά με όλες τις άλλες μορφές τέχνης.
Ένας σημαντικός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η εισβολή των smartphones και των κοινωνικών δικτύων στη ζωή μας.
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:
Σύμφωνα με στοιχεία της GSMA τον Φλεβάρη του 2019 οι μοναδικοί συνδρομητές της παγκόσμιας κινητής τηλεφωνίας ήταν 5.178.944.949 !!
Στις αρχές του 2017 υπήρχαν στον πλανήτη 2,1 δισεκατομμύρια smartphones, επομένως και ισάριθμες φωτογραφικές μηχανές και βιντοεκάμερες ή μάλλον διπλάσιες, αν λάβουμε υπόψη μας πως τα smartphones διαθέτουν από δύο κάμερες, οι οποίες βρίσκονται διαρκώς στα χέρια των χρηστών.
Όσο για τη χώρα μας, έρευνα του 2018 καταδεικνύει ότι ο μέσος Έλληνας χρήστης, χρησιμοποιεί κατά 84% το smartphone του για τη λήψη φωτογραφιών !
Το 2016 τραβήχτηκαν ένα τρισεκατομμύριο φωτογραφιών, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό καταλήγει να δημοσιεύεται online στα κοινωνικά δίκτυα και εδώ ίσως βρίσκεται η απάντηση αυτής της ταχείας ανάπτυξης.
Δεν είναι μόνο, το ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή πολύ εύκολα, να κάνουμε λήψη μιας φωτογραφίας μέσω του κινητού,  ταυτόχρονα, καλύπτουμε και την “ανάγκη” δημοσιοποίησής της, σε ένα ευρύ φάσμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν πρόσβαση εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη!
Η δυνατότητα αυτή, δίνει την αίσθηση προσωπικής “παρέμβασης” του χρήστη στα “καταγεγραμμένα” πλέον γεγονότα – το παλιό “ήμουν κι’ εγώ εκεί”-μια ενδόμυχη σύνδεση του εαυτού μας με το γεγονός που πλέον, θα αποδεικνύει τη παρουσία μας και θα χρησιμοποιείται μελλοντικά σαν απόδειξη –  ανάμνηση.