William Albert Allard – Ένας ιδιαίτερος φωτογράφος από το National Geographic
“Πρέπει να πιέζετε τους εαυτούς σας όλο και πιο σκληρά, να αρχίσετε να ψάχνετε για εικόνες που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να πάρει, να χρησιμοποιείτε όλα τα εργαλεία που διαθέτετε και να εμβαθύνετε όλο και περισσότερο.” (William Albert Allard)
O William Albert Allard είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους φωτογράφους του χρώματος και των ανθρώπων.
Γεννήθηκε το 1937 στη Μινεάπολη της Μινεσότα και πατέρας του ήταν Σουηδός μετανάστης.
Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μινεάπολης και στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα από το οποίο αποφοίτησε το 1964 με ειδίκευση στη φωτογραφία και τη δημοσιογραφία.
Το άρθρο του “Amish Folk: Plainest of Pennsylvania” που δημοσιεύτηκε το 1965 θεωρείται ορόσημο στη φωτογραφική εξέλιξη του National Geographic και του έδωσε μια θέση πλήρους απασχόλησης στο περιοδικό. Θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1967 θεωρώντας ότι σαν μέλος του προσωπικού του εν λόγω περιοδικού δεν μπορούσε να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα της εποχής του, όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ ή οι φυλετικές εντάσεις του Αμερικάνικου Νότου.
Ο ίδιος θα πει: “Νομίζω πως οι καλύτερες φωτογραφίες βρίσκονται στα άκρα μιας κατάστασης, δεν βρίσκω τη φωτογράφηση της ίδιας της κατάστασης τόσο ενδιαφέρουσα φωτογραφικά όσο τη φωτογράφηση των άκρων της.”
Συνέχισε έτσι τη συνεργασία του σαν ανεξάρτητος φωτογράφος.
Υπήρξε συνεργάτης του πρακτορείου Magnum Photos και έργα του εκτίθενται σε πολλές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές.
Μια ενδιαφέρουσα άποψη του William Albert Allard, που καλό θα είναι να κρατήσουμε σαν σκέψη είναι: “Μερικές φορές «το φως είναι εκεί» αλλά δεν υπάρχει φωτογραφία. Δεν είναι θέμα καλού φωτισμού η φωτογραφία, δεν υπάρχει «κακός φωτισμός». Το θέμα είναι να μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατάλληλα το φως που σου παρέχεται κάθε φορά. Αυτό το παλιό «να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα» είναι πολύ καλό για το ψάρεμα και το κυνήγι και ως ένα βαθμό και για τη φωτογραφία. Εάν όμως κάποιος γνωρίζει την ουσία της τέχνης αυτής, πρέπει να είναι ικανός να δημιουργήσει και το καταμεσήμερο όπου πολλά υπέροχα πράγματα μπορούν να γίνουν.”