Weegee (Arthur Fellig)

“Πολλοί φωτογράφοι ζουν σε έναν ονειρικό κόσμο με όμορφα backgrounds. Δεν θα τους βλάψει να πάρουν μια γεύση από την πραγματικότητα για να τους ξυπνήσει “

Weegee

Weegee

Ο Weegee, γεννημένος ως Usher Fellig στις 12 Ιουνίου 1899 στην πόλη Lemburg (τώρα στην Ουκρανία), εργάστηκε για πρώτη φορά ως φωτογράφος στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, τρία χρόνια αφού η οικογένειά του μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το μικρό όνομά του αποδόθηκε ως Arthur. Αυτοδίδακτος, κατείχε πολλές άλλες εργασίες σχετικές με τη φωτογραφία προτού αποκτήσει κανονική απασχόληση σε ένα φωτογραφικό στούντιο στο Μανχάταν το 1918. Το 1935 έγινε ανεξάρτητος φωτογράφος ειδήσεων. Επικεντρώθηκε στην πρακτική του γύρω από την έδρα της αστυνομίας και το 1938 έλαβε άδεια να εγκαταστήσει ένα αστυνομικό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό του. Αυτό του επέτρεψε να πάρει τις πρώτες και πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες των ειδησεογραφικών εκδηλώσεων και να τις προσφέρει προς πώληση σε δημοσιεύσεις εφημερίδων όπως στην Herald-Tribune, Daily News κ.λπ.

Weegee

Ο Weegee δημιούργησε σχολή με το στυλ του. Η νύχτα τής Νέας Υόρκης και το αστυνομικό δελτίο ήταν ιδανικά για έναν άνθρωπο που ζούσε τη νύχτα και αγαπούσε τη δράση. Τα θέματά του ήταν: Μαφιόζοι νεκροί στο πεζοδρόμιο. Πόρνες και τραβεστί στην κλούβα. Παράξενοι θαμώνες στο μπαρ. Ζευγαράκια που φιλιούνται στα πίσω καθίσματα τού σινεμά. Πολυκατοικίες παραδομένες στις φλόγες. Σταρλετίτσες που ποζάρουν φιλήδονα. Εγκληματίες στο αστυνομικό τμήμα.

“Υπάρχουν φωτογράφοι φανατικοί, όπως και οι θρησκευτικά φανατικοί. Αγοράζουν μια λεγόμενη ειλικρινή κάμερα … δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα: είναι ο φωτογράφος που πρέπει να είναι ειλικρινής, όχι η φωτογραφική μηχανή. “

Weegee

 

Weegee

Το Photo League της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε έκθεση του έργου του το 1941 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άρχισε να συλλέγει το έργο του και το εξέθεσε το 1943. Ο Weegee δημοσίευσε τις φωτογραφίες του σε πολλά βιβλία, όπως Naked City (1945), People’s Weegee (1946) και Naked Hollywood (1953). Μετά την μετακόμισή του στο Χόλιγουντ το 1947, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του για την παραγωγή ταινιών και φωτογραφιών για τη σειρά “Distortions”, ένα έργο που οδήγησε σε πειραματικά πορτρέτα διασημοτήτων και πολιτικών προσωπικοτήτων.
Επιστρέφει στη Νέα Υόρκη το 1952 και διδάσκει και γράφει για τη φωτογραφία μέχρι το θάνατό του στις 26 Δεκεμβρίου 1968.
Ο Weegee δημοσίευσε τις φωτογραφίες του σε πολλά βιβλία, όπως Naked City (1945), People’s Weegee (1946) και Naked Hollywood (1953).

Weegee

Με τις φωτογραφίες του έγινε ο μεγαλύτερος φωτογράφος τού αστυνομικού ρεπορτάζ και σίγουρα πολύ σημαντικός ανάμεσα στους φωτογράφους εκείνους που αποτύπωσαν την ζωή των ανθρώπων. Μια ολόκληρη γενιά νέων φωτορεπόρτερ προσπαθεί να μιμηθεί τις εικόνες του. Η ζωή του έγινε κινηματογραφική ταινία, (“Το Μάτι τού Ρεπόρτερ”).

“Έτσι, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά. Αν δείτε κάτι, πάρτε το. Θυμηθείτε – είστε τόσο καλοί όσο και η τελευταία σας φωτογραφία. Μια μέρα είσαι ήρωας, την επόμενη μέρα είσαι αλήτης … ”
Weegee

 

Weegee

Το φωτογραφικό έργο του Weegee είναι ασυνήθιστο, καθώς ήταν επιτυχημένο στα λαϊκά μέσα ενημέρωσης και σεβαστό από την κοινότητα της τέχνης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η ικανότητα των φωτογραφιών του να περιηγηθεί μεταξύ αυτών των δύο σφαίρων προέρχεται από την ισχυρή συναισθηματική σύνδεση που δημιουργείται μεταξύ του θεατή και των χαρακτήρων στις φωτογραφίες του, καθώς και από την ικανότητα του Weegee να επιλέγει τις πιο ξεχωριστές και σημαντικές στιγμές των γεγονότων που φωτογραφίζει.

Weegee

 

Tags: