Τάσος Βρεττός – Με ένα αόρατο νήμα σύνδεσης μεταξύ επαγγελματικής φωτογράφισης και φωτογραφικών projects

Τάσος Βρεττός

Είμαι φωτογράφος που κατεξοχήν βασίζεται στο ένστικτο, μέχρι και σήμερα. Οτιδήποτε έχω σχεδιάσει στη ζωή μου είναι ένα πράγμα αδύναμο και άνοστο. Η φωτογραφία βασίζεται στην έννοια του τυχαίου, στην περίφημη «αποφασιστική στιγμή» του Μπρεσόν. Αν πάψει να είναι τυχαίο, γίνεται μια άλλη φωτογραφία, λίγο πιο ακαδημαϊκή. (Τάσσος Βρεττός)

Ο Τάσος Βρεττός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Ασχολείται με την φωτογραφία από το 1979 (ως επικεφαλής αρχικά του φωτογραφικού τμήματος της εκδοτικής εταιρείας Γραμμή και των εκδόσεων Λαμπράκη). Συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι για τις φωτογραφισεις των έξω φύλλων στο θρυλικό περιοδικό του “Τέταρτο”.

Τάσος Βρεττός

Έχει συνεργαστεί επίσης με πολλά περιοδικά και δισκογραφικές εταιρείες, και έχει εργαστεί σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τάσος Βρεττός

Δουλειά του έχει δημοσιευτεί στα περιοδικά Zoom, Creative Camera, Janus κτλ., καθώς και στα βιβλία Αποκαλύψεις (εκδ. Αδάμ, σε συνεργασία με τον Διονύση Φωτόπουλο), Θράκη – Terra Incognita (Rodos Image Publications), Σπονδές (εκδ. Εξάντας, ποίηση Γ. Δουατζή), Το Γυμνό στην Ελληνική Φωτογραφία (εκδ. Κοχλίας, Άλκης Ξανθάκης), ANIMAN Artist Book σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ρήγο.

Τάσος Βρεττός

Γνωστός στους περισσότερους ως φωτογράφος μόδας, αλλά και φωτογράφος καλλιτεχνών. Πολλές φωτογραφίες του έχουν σηματοδοτήσει τα εξώφυλλα δίσκων Ελλήνων τραγουδιστών.

Τάσος Βρεττός

Ο ίδιος σε μια συνέντευξη δηλώνει: “Κάποια στιγμή η ανάγκη για προσωπική έκφραση, για να δω τον κόσμο μου όχι μετά από μια παραγγελία η ανάθεση έργου αλλά από την δική μου διάθεση να τον ερμηνεύσω, με ξαναγύρισε στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησα. Ξανάρχισα να κάνω φωτογραφία για να εκφραστώ.”

Τάσος Βρεττός

Έτσι ο Τάσσος Βρεττός διανύει παράλληλα την πορεία του σε αρκετά φωτογραφικά projects. Ενδεικτικά: ANIMAN, AS, CINEMAS,  EMBOTTLED , ΙΕΡΟ ΣΦΑΓΕΙΟ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΥΤΡΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,  TRANSPHOTOMETAFORES … http://www.studiovrettos.gr/projects.aspx

Τάσος Βρεττός

Ο ίδιος σημειώνει: “Θεωρώ ότι δημιούργησα μια προσωπική γραφή στον επαγγελματικό χώρο, όχι μόνο της μόδας, αλλά στο σύνολο της εικόνας, στη φωτογραφία. Η κάθε ιστορία, η εμπειρία μου στο lifestyle είχε πολύ ενδιαφέρον, ήταν χαριτωμένο μάθημα ζωής, αλλά οι διαδρομές μου στις προσωπικές δουλειές ήταν αφορμή ψυχανάλυσης και αυτογνωσίας. Έχω επηρεαστεί πολύ και από τον κινηματογράφο. Οι μεγάλοι σκηνοθέτες είναι τεράστια πηγή έμπνευσης. Φωτογραφίζω, πια, μόνο οριζόντια, ποτέ κάθετα, έχοντας χάσει πάρα πολλές καλές φωτογραφίες, που θα ήταν πολύ πιο δυνατές κάθετες. Η επανεκκίνηση της δημιουργικότητάς μου έγινε αρχές του 2000, με τις «Εμφιαλώσεις» που εξέθεσα στο Επίκεντρο. Σώματα παραμορφωμένα που βυθίζω μέσα σε μπουκάλια, χωρίς καμία ψηφιακή επέμβαση. Είναι η πιο ασφυκτική δουλειά που έχω κάνει ποτέ και από κει και μετά μπαίνω σε ένα παραλήρημα δημιουργικότητας. Συνεχή πρότζεκτ, που άλλα έχουν δειχθεί και άλλα όχι. Όπως μια έκθεση στο στριπτιτζάδικο ΤΕΣΣΕΡΑ, όπου δείχνω ένα πορτφόλιο με φωτογραφίες που τραβούσα πέντε χρόνια σε διάφορα παράξενα κλαμπ και shows. Μπήκα στο απόλυτο άβατο”.

Τάσος Βρεττός

Τελευταίο του αξιομνημόνευτο project “T(ρ)όποι λατρείας” … μία συγκλονιστική, πολυπολιτισμική περιπλάνηση του φωτογράφου  στους χώρους λατρείας μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο και τα περίχωρα της Αθήνας.

Τάσος Βρεττός

“Είναι σαν να έχω ζήσει πολλές και διαφορετικές, παράλληλες μεταξύ τους ζωές. Για μένα η φωτογραφία ήταν πέρα από το ταξίδι. Η περιέργειά μου περνούσε πάντα μέσα από τη μηχανή. Ουσιαστικά, η παρατήρησή μου στα πρότζεκτ στα οποία μπήκα και ταξίδεψα ήταν από μια περιέργεια. Άκουσα πριν από τρία χρόνια για μια Ανάσταση που γίνεται στην αιθιοπική εκκλησία και είχα την περιέργεια να τη δω. Έφτασα στον αιθιοπικό ναό στο Πολύγωνο, όπου μου έδωσαν τη δυνατότητα να φωτογραφίσω. Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση λατρευτικών χώρων μέσα στον λαβύρινθο της πόλης. Δεν είναι κρυφοί. Εκείνο που ενώνει όλους αυτούς τους χώρους είναι η πίστη. Κι όπως μου είπε ένα παιδί σε έναν ναό ιρακινών χριστιανών, είναι «η πατρίδα, η οικογένεια, το κομμάτι της ζωής τους το οποίο κουβαλάνε το μοναδικό μέρος όπου νιώθουν οικεία». Ο τρόπος που εκφράζεται, από θρησκεία σε θρησκεία, ακόμα και από ναό σε ναό της ίδιας θρησκείας, είναι διαφορετικός. Ήταν όλοι τους εξαιρετικά φιλόξενοι μαζί μου”

Τάσος Βρεττός

Όπως σημειώνει ο Πλάτων Ριβέλλης, “ο Τάσος Βρεττός είναι από τους λίγους φωτογράφους μόδας που προσπαθεί να μην ξεχάσει ότι ξεκίνησε σαν καλλιτέχνης με προσωπικές ανησυχίες και έτσι αγωνίζεται πάντοτε να μην εγκαταλείψει και το προσωπικό του έργο, έστω και αν αυτό έχει κατ’ ανάγκην προσμίξεις και κοινές περιοχές με την εφαρμοσμένη του φωτογραφία”.

Τάσος Βρεττός


Info:

Πηγές: http://www.studiovrettos.gr/

http://www.lifo.gr

https://www.rivellis.gr/el/