Franco Fontana – Ο μινιμαλισμός και η γεωμετρία στην έγχρωμη φωτογραφία

Franco Fontana – Ο μινιμαλισμός και η γεωμετρία στην έγχρωμη φωτογραφία

Η φωτογραφία δεν πρέπει να αναπαράγει το ορατό. Θα πρέπει να κάνει το αόρατο ορατό

Franco Fontana

Ο Franco Fontana γεννήθηκε στη Modena το 1933. Από τη δεκαετία του 1960, είναι ένας από τους σπουδαίους δασκάλους της έγχρωμης φωτογραφίας. Οι πρώτες του μελέτες για το χρώμα, το χώρο, τη φόρμα και το φως παρουσιάστηκαν στην πρώτη ατομική του έκθεση στο Τορίνο, στο Società Fotografica Subalpina το 1965 και στη Modena το 1968.

Ξεκίνησε την αισθητική του έρευνα το 1961. Χρόνια μετά, οι κριτικοί τον χαρακτήρισαν ως Photographic Trans-avantgarde.

Franco Fontana

Η πιο διάσημη σειρά του Landscapes εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1970, στην ατομική έκθεση στο Palace of the Diamonds της Ferrara, δείχνοντας μια θαυμάσια οπτική σύνθεση μεταξύ της χρωματικής αντίληψης και της φωτογραφικής ικανότητας να αποκαλύψει την κρυφή γεωμετρία της φύσης. Στις φωτογραφίες του ο Franco Fontana απομονώνει βασικά στοιχεία αφαίρεσης από μια ακολουθία μορφών, σχημάτων και χρωμάτων.

Franco Fontana

Το 1979 ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες τον ανάγκασε να αντιμετωπίσει νέους αστικούς χώρους που διέφεραν βαθιά από το περιβάλλον που είχε μέχρι τότε βιώσει. Αυτό που βρήκε ήταν ένα εκπληκτικό τοπίο, φαινομενικά χαοτικό και δυσαρμονικό αλλά γεμάτο με οπτικά ερεθίσματα από τα οποία μπορούσε να απομονώσει αριστοτεχνικά τα πιο σημαντικά στοιχεία. Χρωματικά θέματα και γεωμετρικές μορφές εξακολουθούν να επικρατούν σε αυτήν τη σειρά, με τίτλο Urban Landscape, καθώς τα έργα σπάνια απεικονίζουν μια ανθρώπινη μορφή. Μόνο αργότερα, με τη σειρά Presenza Assenza (τέλη 1979/1980) εμφανίστηκαν ανθρώπινα σχήματα, με τη μορφή αιθερικών και ανησυχητικών σκιών, παίζοντας με αρχιτεκτονικά στοιχεία και ανατρεπόμενες προοπτικές. Πιο εύγλωττη από μια απτή φυσική παρουσία, αυτές οι σκιές συμβολίζουν το ασυνείδητο και έτσι τονίζουν την υπαινιγμό των ιταλικών μεταφυσικών έργων ζωγραφικής (De Chirico, Savinio). Στην πραγματικότητα, κατά την εξερεύνησή του στις αμερικανικές πόλεις, ο Franco Fontana συχνά απεικόνιζε άτομα με τις δικές τους σκιές, υποδηλώνοντας έτσι και πάλι, μέσω διαφορετικών παραστάσεων, το απαράδεκτο μυστήριο της ανθρώπινης φύσης.

Franco Fontana

Ταυτόχρονα, το έργο του Sorpresi nella luce Americana, 2001 αποτίει φόρο τιμής στη ζωηρή ατμόσφαιρα των έργων του Edward Hopper και στη μοναξιά των αποξενωμένων και ταπεινών πρωταγωνιστών της αστικής ζωής. Το 1986, ξεκίνησε την επιτυχημένη συνεργασία με τον Alexander Liberman για τη Vogue Usa και τη Vogue France και υπέγραψε επίσης διαφημιστική εκστρατεία για Volkwagen, Volvo, Ferrari, Grundig, Kodak κ.λπ. Στη συνέχεια υπέγραψε αρκετά καλλιτεχνικά ημερολόγια και άλλες πολλές διαφημιστικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένων έργων για τη βιομηχανία μόδας (Satoh, Versace, Hermes κ.λπ.). Οι φωτογραφίες του Fontana έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξώφυλλο άλμπουμ για δίσκους που παράγονται από την ετικέτα τζαζ ECM. 

Franco Fontana

Ο Franco Fontana ξεκινά από μια αντίληψη της φωτογραφίας ως μια δημιουργική δραστηριότητα στην οποία η σχέση με τη φύση ή την πραγματικότητα συνοδεύεται από μια έντονη ποιητική διάθεση. Το κατέστησε αυτό σαφές σε μια συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια: “Νομίζω ότι η φωτογραφία δεν είναι μια μελέτη θετικής πραγματικότητας, αλλά μια αναζήτηση για μια ιδανική αλήθεια γεμάτη προτάσεις, μυστήριο και φαντασία. Η λήψη φωτογραφίας είναι μια πράξη στην οποία αποκτώνται γνώσεις. Η φωτογραφία δεν πρέπει να αναπαράγει το ορατό. Θα πρέπει να κάνει το αόρατο ορατό”. Αυτές είναι οι αρχές που ακολούθησε στην παραγωγή του πολυποίκιλου έργου του. Το έργο του κυμαίνεται από τις φωτογραφικές μελέτες ιστορικών και αρχιτεκτονικών θεμάτων που έφτιαξε στη δεκαετία του 1960 και του ’70, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης φωτογραφίας της Πράγας και των εικόνων της Μόντενα και της Βενετίας, έως τις εξερευνήσεις του αγροτικού τοπίου, που ερμηνεύθηκαν με νέα ματιά και οι οποίες ήταν πολύ σύντομα αναγνωρίστηκαν ως θεμελιώδη έργα της σύγχρονης φωτογραφικής εποχής. Η σειρά του για τα Βασιλικάτα, την Απουλία και την έρημο του Ερουντ είναι πιθανώς τα πιο σημαντικά παραδείγματα.

Franco Fontana

Στη συνέχεια, υπάρχει μια μεγάλη ακολουθία σκηνών της πόλης στην οποία επικεντρώνεται στην καταγραφή σημείων και ανθρώπινων ιχνών. Οι δρόμοι, οι σκιές και οι επιφάνειες του δρόμου σχηματίζουν μια ακολουθία στην οποία το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη είναι τόποι, που ο Fontana εξερευνά με ευλαβική προσοχή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει ένα αμερικανικό φως που φωτίζει όλους αυτούς τους δίσκους της δεκαετίας του 1980 και του ’90. Άνθρωποι και μέρη με έντονο κινηματογραφικό αποτύπωμα ζωντανεύουν στις εικόνες του Fontana σε μια αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς. Το χρώμα διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στις εκπληκτικές εικόνες του με Polaroid, στις ακολουθίες αγροτικών τοπίων του, στις φωτογραφίες του με θαλασσινά τοπία.  Ο Fontana δίνει στο έργο του μια ποιητική ένταση που αναδεικνύει το συναίσθημα και τη μαγεία σε κάθε κατάσταση, μετατρέποντας αυτό που κάνει σε αναζήτηση της αόρατης, της μη επαναλαμβανόμενης στιγμής που υπάρχει σε κάθε έργο τέχνης.

Franco Fontana

“Ξαναανακάλυψε” το χρώμα, το καθιέρωσε σαν εκφραστικό μέσο και όχι μόνο σαν ντοκουμενταρίστικη τεχνική, του ξαναέδωσε την χαμένη του εικαστική αξία. Μέσα από μια πρωτότυπη ανάλυση του φυσικού και του αρχιτεκτονικού τοπίου, αναζητώντας καινούργια σύμβολα, δομές και χρωματικές επιφάνειες, δίνει διέξοδο στη δημιουργική του φαντασία και καταφέρνει να εμπλουτίσει με μια μεταφυσική ατμόσφαιρα τις εικόνες του, να πλάσει κόσμους αγνώστους και απίθανους. Με βάση την γενέτειρα του την πόλη της Modena, ταξιδεύει ανά τον κόσμο σε αναζήτηση των “οραμάτων” του, των φυσικών τοπίων που απαθανατίζει στις φωτογραφίες του και στην ερώτηση πως καταφέρνει να εντοπίσει και να απομονώσει τα μοτίβα του μέσα στο οπτικό χάος της σημερινής κοινωνίας απαντάει: “Δεν έχω μια συγκεκριμένη τακτική ούτε μια τεχνική αναζήτησης. Είναι θέμα ευαισθησίας και εξασκημένου ματιού, η ίδια η εικόνα είναι αυτή που με πλησιάζει, που με προκαλεί, που μου μιλάει”.

Franco Fontana