Mari Cruz: “Η φωτογραφία για μένα είναι ένα μέσο έκφρασης, όχι μόνο ένα χόμπι”

Mari Cruz: “Η φωτογραφία για μένα είναι ένα μέσο έκφρασης, όχι μόνο ένα χόμπι”

Read the English Version of Mari Cruz’s interview here

Είσαι επαγγελματίας φωτογράφος; Τι σε εμπνέει να τραβήξεις μια φωτογραφία;
Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος. Δεν κερδίζω χρήματα από τη φωτογραφία. Η φωτογραφία για μένα είναι ένα μέσο έκφρασης, όχι μόνο ένα χόμπι.
Πάνω απ’ όλα, με εμπνέει να βλέπω το έργο άλλων ανθρώπων. Όταν βλέπω κάτι όμορφο, αισθάνομαι την ανάγκη να δημιουργήσω. Πολλές φορές, εμπνέομαι από κάτι που διαβάζω, άλλες φορές από έναν πίνακα ζωγραφικής.

Mari Cruz

Λατρεύω τις υποβρύχιες φωτογραφίες σου. Φαίνονται να ξεδιπλώνουν μια όμορφη ιστορία, έχουν τόσα πολλά να πουν. Θα ήθελες να μας πες για αυτές;
Λατρεύω την ελληνική μυθολογία. Οι υποβρύχιες φωτογραφίες μου είναι ένας μικρός φόρος τιμής στις παλιές πεποιθήσεις, τότε που οι άνθρωποι πίστευαν ότι όλα όσα συνέβαιναν ήταν αποτέλεσμα κάποιας θεϊκής παρέμβασης.
Επιπλέον, ανταποκρίνονται στην ανάγκη να δείξω την ομορφιά του εφήμερου.

Mari Cruz

Πιστεύεις, λοιπόν, ότι είμαστε κύριοι της τύχης μας ή μήπως υπάρχει ένα πεπρωμένο που περιμένει να το ανακαλύψουμε;
Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί. Νομίζω ότι δεν μας ανήκει ο προορισμός μας 100%, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας επηρεάζουν. Βασικά δεν είμαστε μόνοι, είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους, γεγονότα που μας επηρεάζουν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Δεν έχουμε απόλυτη ελευθερία δράσης, αλλά όχι από υπερφυσικά αίτια, αλλά από γήινες αιτίες.

Mari Cruz

Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις τη σειρά “Η προδοσία της Φιλίας”; Εκφράζεις τα συναισθήματά σου και τις εμπειρίες σου μέσω των φωτογραφιών σου ή είναι απλά ιδέες που ξεπηδούν στο μυαλό σου;
Όλοι έχουμε υποφέρει από απογοητεύσεις, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μας απογοητεύουν. Έχω χάσει πολλούς φίλους στην πορεία. Και βρήκα άλλους. Η φιλία είναι κάτι περίπλοκο, γεμάτο από ανάμικτα συναισθήματα.
Όλες οι φωτογραφίες μου αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μου ή τη διάθεση του ατόμου που ποζάρει εκείνη τη στιγμή.

Βγάζεις ποτέ αυτό-πορτρέτα;
Όχι, δεν μου αρέσει να εμφανίζομαι στις φωτογραφίες μου. Για να δημιουργήσω μια εικόνα πρέπει να κοιτάξω μέσα από τη μηχανή μου, δεν μπορώ να το κάνω αν είμαι μπροστά στο φακό. Επίσης, φοβάμαι να δείξω τον εαυτό μου, μου αρέσει να είμαι ανώνυμη σε έναν κόσμο όπου όλοι θέλουν να είναι δημοφιλείς.

Mari Cruz

Αυτή η εικόνα με κάνει να αισθάνομαι μοναξιά και μελαγχολία. Περί αυτών πρόκειται;
Ναι, σχεδόν όλες οι φωτογραφίες μου σκοπό έχουν να αντικατοπτρίσουν τη μοναξιά και τη μελαγχολία. Λατρεύω τη ζωγραφική των Προ-Ραφαηλιτών και είναι μία από τις πηγές έμπνευσης μου.
Ένας από τους αγαπημένους μου πίνακες είναι η Οφηλία του John Everett Millais. Στόχος μου είναι να κάνω το κοινό να νιώθει όπως αισθάνομαι κι εγώ όταν βλέπω αυτόν τον πίνακα. Όταν σκέφτομαι αυτόν τον πίνακα θαυμάζω την ομορφιά του, τις αποχρώσεις του… Είναι μια εικόνα γεμάτη μελαγχολία.

Διάβασα σχετικά με Προ-Ραφαηλιτικό κίνημα και νομίζω ότι είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Πες μου πώς απευθύνεται σε σένα. Η ζωγραφική του κινήματος είναι πολύ όμορφη και μου θυμίζει τις φωτογραφίες σου. Και έχει μια αρκετά ρομαντική ιστορία, σωστά;
Αυτό που μου αρέσει στη ζωγραφική των Προ-ραφαηλιτών, είναι οι λεπτομέρειες, τα χρώματα και η σύνθεση των σκηνών. Η αναζήτηση του μεσαιωνικού και μυθολογικού πνεύματος. Η ποιητική και ρομαντική του ατμόσφαιρα. Θα ήθελα πραγματικά οι φωτογραφίες μου να μεταφέρουν όλα αυτά: ρομαντισμό, μυστήριο, ομορφιά.

Mari Cruz

Ο John Everett Millais ήταν αφιερωμένος στον ρεαλισμό, ενώ η ελληνική μυθολογία αναφέρεται στο ακριβώς αντίθετο. Πού τοποθετείς τον εαυτό σου μεταξύ αυτών των δύο;
Σε ένα ενδιάμεσο σημείο. Είμαι πολύ ρεαλίστρια, αλλά αγαπώ και τα όμορφα και εφήμερα πράγματα. Ο John Everett Millais αντικατοπτρίζει τον ρεαλισμό στις λεπτομέρειες που συνθέτουν τα έργα του, αλλά αντιπροσωπεύει αιθέριες εικόνες γεμάτες μελαγχολία και ρομαντισμό.
Άρχισα να φτιάχνω τη φωτογραφία του συγγραφέα το 2014, βρήκα ένα όμορφο μέσο έκφρασης. Προστέθηκε μία φωτογραφία των αρχών μου, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε την εξέλιξη των φωτογραφιών μου.

Mari Cruz


Info: Το profile της στο instagram: https://www.instagram.com/en_los_ojos_de_luna/

Read the English Version of Mari Cruz’s interview here