Common routes – Μια ομάδα σε ένα κοινό ταξίδι
Μια ομάδα νέων φωτογράφων. Κοινές διαδρομές, κοινές ανησυχίες, κοινά θέλω, αλλά ενδεχομένως διαφορετικές ματιές.
Πώς και με ποια κοινή συνισταμένη συστάθηκε αυτή η ομάδα του common routes?
Η ομάδα του “Common Routes” ουσιαστικά ξεκίνησε 6 χρόνια πριν, με έναυσμα μια αρχική ιδέα να ενώσουμε την αγάπη των ιδρυτικών μελών της για το συνδυασμό φωτογραφίας με ταξίδι και να ανακαλύψουμε δειλά-δειλά τις γειτονικές μας χώρες.
Έχοντας στο μυαλό μας φωτογραφίες από τα Βαλκάνια του Josef Kudelka, αλλά και άλλων φωτογράφων που έχουν δουλέψει στο συγκεκριμένο τόπο, για μας η απόφαση να ξεκινήσουμε ένα αντίστοιχο ταξίδι, αποτελούσε για να μάτια μας κάτι το…μυθικό!
Από ποιους απαρτίζεται;
Πάντα είχαμε ως φιλοσοφία, η συγκεκριμένη ομάδα να συγκροτείται από μία μικρή αλλά συμπαγή συνύπαρξη ατόμων, που θα μπορούσαμε πρώτα από όλα να τους αποκαλούμε συνταξιδιώτες. Με το πέρας των χρόνων η ομάδα διαμορφώθηκε πάνω σε έναν βασικό πυρήνα 3-4 μελών και έφτασε στην τελική μορφή που υπάρχει σήμερα.
Οι φωτογράφοι, Γιώργος Ασημακόπουλος, Χαρά Έρτσου, Τάσος Κουτσιαύτης, Δημοσθένης Μαραγκός, Μιχάλης Νικολαΐδης, Γιώργος Τσακανίκας και Τόλης Χατζηγνατίου, είναι τα μέλη της ομάδας “Common Routes”
Είναι κλειστή ομάδα; Εννοώ αν κάποιοι θέλουν να συμμετάσχουν στο φωτογραφικό οδοιπορικό σας, υπάρχει δυνατότητα;
H ομάδα μας ποτέ δεν αποτελούσε κάτι «κλειστό», για αυτό και κατά καιρούς έχουν ταξιδέψει μαζί μας διάφοροι φωτογράφοι, προσφέροντας και αυτοί από τη μεριά τους στη εξέλιξη της μέσα στο χρόνο. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχουμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό προσώπων, χωρίς να σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα μπορούν να υπάρξουν αλλαγές.
Η συνύπαρξη τόσων ατόμων σε ένα ταξίδι είναι θετική ή αρνητική έως και προβληματική;
Όσο ωραίο και να ακούγετε σαν ιδέα αυτό το ετήσιο ταξίδι μας, καλείσαι να αφήσεις για 10 μέρες τη καθημερινότητα σου πίσω, που κουβαλάει έντονα το «εγώ» – αφού είναι διαμορφωμένη πάνω σου και να συνυπάρξεις μέσα σε ένα μικρό σύνολο, που κουβαλάει μόνο το «εμείς» της ομάδας. Η συνύπαρξη όπως είναι λογικό, κάποιες φορές έχει δυσκολίες συνοδευόμενη με τις όποιες τριβές και άλλες φορές βγαίνει με φυσικότητα. Σίγουρα όμως, είναι εποικοδομητική.
Όταν μια ομάδα είναι υγιής, όλα τα προβλήματα τα αντιμετωπίζει ανάλογα.
Common routes – κοινοί δρόμοι, κοινές κατευθύνσεις. Μέχρι τώρα έχετε κάνει ταξίδια στην Τουρκία και σε Βαλκανικές χώρες. Κοινά στοιχεία μεταξύ των χωρών που έχετε επισκεφθεί έχετε βρει;
Μέχρι στιγμής έχουμε ταξιδέψει σε 7 χώρες (5 ταξίδια) και πραγματικά οι άνθρωποι στην απλή καθημερινή βάση, τους απασχολούν τα ίδια προβλήματα βίωσης, γελάνε και στεναχωριούνται για τους ίδιους λόγους, ανησυχούν για το ίδιο μέλλον. Όσα μας χωρίζουν είναι κατασκευασμένα για αυτό τον σκοπό, σύνορα αντιπαλότητας και δεν μιλάμε για τα εδαφικά σύνορα, αλλά για διαχωρισμούς που συναντάς μέσα και σε μία επιμέρους κοινωνία.
Για αυτό και βασικό μότο της ομάδας Common Routes, αποτελούν τα λόγια της Jo Cox “We have more in common than that which divides us”
Μια έκφραση, που σαν νόημα, ταιριάζει έντονα στα Βαλκάνια αλλά και στη δικιά μας νοοτροπία.
Πώς προγραμματίζετε το κάθε σας ταξίδι; Είναι η κάθε βαλκανική χώρα με τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, τους ανθρώπους της; Εν ολίγοις, με τι κριτήρια επιλέγονται οι χώρες, που θα επισκεφθείτε;
Ο προγραμματισμός όπως είναι φυσικό ξεκινάει αρκετά νωρίς για ένα τέτοιο ταξίδι.
Ουσιαστικά η ομάδα μας τρέχει τώρα, το λεγόμενο «Balkan Project», που σημαίνει ότι έχει σαν στόχο την κάλυψη όλων των αντίστοιχων χωρών.
Με την ολοκλήρωση του, υπάρχει η επιθυμία για μια συνολική αναδρομική έκθεση και έκδοση φωτογραφικού λευκώματος.
Το κάθε σας ταξίδι απαιτεί και μια συστηματική οργάνωση. Πώς το σχεδιάζετε;
Όπως αναφέραμε, όλο το χρόνο ουσιαστικά δουλεύουμε για την οργάνωση του επόμενου ταξιδιού αλλά και της φωτογραφικής έκθεσης που ακολουθεί. Επομένως, συναντιόμαστε αρκετά συχνά και για την αξιολόγηση του φωτογραφικού υλικού, αλλά και για όλα τα περαιτέρω οργανωτικά. Το καλό είναι ότι σαν ομάδα έχουμε κάποιους διαμορφωμένους ρόλους, και ο καθένας αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη επίτευξη ασχολιών.
Αν και δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα όλοι οι Βαλκάνιοι παρά το γεγονός ότι είμαστε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, εντούτοις … «εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε – γέλασε» έχουμε κάπου βρεθεί όλες οι χώρες ερήμην μας σε έναν κυκεώνα αλληλοδιαπλεκόμενων συμφερόντων. Θα χαρακτηρίζατε το οδοιπορικό σας στα Βαλκάνια ως μια αναζήτηση, που θα μπορούσε να αποδώσει και πολιτική χροιά στο φωτογραφικό σας αποτέλεσμα;
Σαν μια αναζήτηση έχει ξεκινήσει, τόσο να δούμε τι έχει απομείνει από αυτές τις φωτογραφίες που θαυμάσαμε αλλά και τις εικόνες που νοερά σχηματίσαμε. Όλα τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν μια κοινωνία, είτε πολιτικά, είτε θρησκευτικά, κ.α., είναι στοιχεία που συναντάμε στις επισκέψεις μας και συχνά απαθανατίζουμε.
Θα αποκαλούσατε τη φωτογραφία σας ταξιδιωτική;
Όχι σε καμία περίπτωση, αν και περιέχει και το ταξίδι μέσα και τη φωτογραφική φευγαλαιότητα αυτού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει περισσότερο ως μια προσωπική αποτύπωση του φωτογράφου, πάνω στην όλη διαδικασία του ταξιδιού.
Προσπαθούμε να μη ξεκινάμε με κάποιο συγκεκριμένο φωτογραφικό στόχο και να βασιζόμαστε στις ευαισθησίες των συμμετεχόντων σε αυτά που συναντάμε.
Δυσκολίες στη φωτογράφιση, στις μετακινήσεις σας φαντάζομαι θα έχετε συναντήσει;
Προσπαθούμε όσο γίνεται περισσότερο να έχουμε προβλέψει τα διαδικαστικά πράγματα του ταξιδιού, όπως η μετακίνηση, διαμονή και να μας απασχολεί μόνο το απρόβλεπτο της φωτογράφισης. Δυσκολίες υπάρχουν ναι, αλλά όχι περισσότερες από ότι θα συναντούσαμε αν φωτογραφίζαμε στο κέντρο της Αθήνας.
Πώς σας αντιμετωπίζουν σε κάθε χώρα και ειδικά οι μικρές τοπικές κοινότητες;
Η αντιμετώπιση ποικίλει από χώρα σε χώρα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ακραίο. Αντίθετα στο μεγαλύτερο μέρος, το άκουσμα ότι είμαστε Έλληνες έχει δεχτεί θερμής υποδοχής, συνοδευόμενο με συχνό κάλεσμα στα σπίτια τους.
Αυτό είναι πραγματικά κάτι που μας εκπλήσσει θετικά σε κάθε ταξίδι και επιβεβαιώνει τον ίδιο στόχο του ταξιδιού μας, αλλά από την άλλη μας προβληματίζει ταυτόχρονα, αν τελικά έχουμε και εμείς σαν λαός την αντίστοιχη συμπεριφορά προς τους γείτονες μας.
Το κάθε φωτογραφικό σας project εκτίθεται κάθε χρόνο. Φέτος τι εικόνες και από πού θα γευτούμε;
Φέτος η ομάδα μας εκθέτει το περσινό ταξίδι μας στην Αλβανία (Σημ. Η ομάδα μόλις επέστρεψε από το φετινό ταξίδι στο Κόσοβο και Μαυροβούνιο).
Η έκθεση θα διεξαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θα διαρκέσει από 23 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν 23/11, ημέρα Σάββατο και ώρα έναρξης 19:00.
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα αλλά και φωτογραφικό υλικό από τα προηγούμενα ταξίδια μπορείτε να δείτε και στο επίσημο site του common routes
https://www.instagram.com/common_routes/